Política

La UE busca pactes amb la Lliga Àrab per blindar-se contra la immigració

Tusk proposa una cimera de líders dels dos blocs al Caire, al febrer

Els Vint-i-set es plantegen reunir-se ‘in extremis’ per tancar el ‘Brexit’

El club europeu estudia teixir noves aliances amb els països àrabs per blindar-se contra la migració. Aquest tema centra la primera cimera informal sota la presidència europea d’Àustria que comença avui a Salzburg, i Brussel·les comença a detallar el seu pla d’externalització del control dels fluxos d’immigrants i refugiats plantejant-se reforçar la seva relació amb la Lliga Àrab mitjançant el règim autoritari egipci d’Al-Sisi.

Les capitals europees justifiquen aquesta política exterior amb un discurs contradictori, que parla sobre una crisi migratòria però, alhora, reconeix que el nombre d’arribades és el més baix des del 2015. Avivada per l’entrada de partits xenòfobs al govern austríac i italià, l’agenda migratòria cada cop domina més el debat polític dins el bloc europeu i, fins i tot, l’exporta. Així, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va proposar ahir, durant el sopar informal de caps d’estat i de govern, celebrar una cimera entre la Unió Europea i la Lliga Àrab al Caire al febrer.

Amb aquesta reunió d’alt nivell, Tusk vol “intensificar la cooperació amb els països del nord d’Àfrica” en l’àmbit migratori, malgrat que aquesta organització regional inclou països més enllà de l’arc mediterrani, com per exemple l’Iraq o l’Aràbia Saudita.

Sobre la dimensió interna d’aquesta “crisi”, s’espera que els líders també discuteixin avui sobre la proposta de la Comissió Europea per reforçar el mandat de Frontex i crear una guàrdia fronterera europea.

L’escull irlandès

Aquesta iniciativa, de moment, no ha generat consens al bloc, ja que països de l’est com ara la República Txeca o Eslovàquia prefereixen que Brussel·les injecti diners a les arques dels estats per gestionar ells mateixos directament les seves fronteres.

En el menú de la cimera europea també hi ha altres plats. Prèviament a la seva arribada a Salzburg, en una entrevista al diari alemany Die Welt, la primera ministra britànica, Theresa May, va assegurar que estan “a prop” de tancar un acord sobre el Brexit.

Si bé Tusk va considerar ahir que les últimes propostes que Londres ha posat sobre la taula sobre els controls fronterers a Irlanda del Nord “indiquen una evolució positiva”, no es va mostrar tan optimista com May.

Segons el polonès, l’oferta britànica sobre la qüestió irlandesa i la seva futura relació econòmica “cal que es continuï negociant”. Davant la complexitat de les converses, Tusk proposarà avui als 27 estats membres reunir-se de manera extraordinària a mitjan novembre per tractar de manera exclusiva el Brexit.

LA XIFRA

100.000
immigrants
han entrat aquest any a la UE de manera clandestina, molt per sota dels 2 milions del 2015.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona