Política

Cruanyes deixa pas a Masquef i facilita la marxa de Figueres a Marta Felip

El tinent d’alcalde renuncia a ser alcalde, es manté al govern i ofereix suport a Masquef

La renúncia de l’alcaldessa sembla que serà a principis d’octubre

El primer tinent d’alcalde de Figueres, Francesc Cruanyes, va anunciar ahir que renunciava al seu dret a aspirar a l’alcaldia en substitució de Marta Felip i que donaria el seu suport per substituir-la al proclamat candidat a l’alcaldia pel PDeCAT, Jordi Masquef. En un discurs extremadament mesurat i calculat, Cruanyes va explicar que, des de la piulada (3 de juny) en què es proposava com a possible alcalde havia volgut donar a entendre que la seva condició d’independent podia garantir a l’actual govern un final de mandat “constructiu, pacífic i plural”. L’alcaldessa, Marta Felip, ja fa més de tres mesos que va anunciar (va fer-ho públic el 2 de juny) que marxava perquè li havien ofert la secretaria general de la conselleria d’Empresa i Coneixement, però la incògnita sobre el seu relleu s’ha anat allargant fins ahir a la tarda.

Cruanyes, ahir en el seu discurs, va admetre que havia iniciat converses amb grups de l’oposició (no va fer-ho ni amb el PP, ni Cs ni amb el PSC), però que en les últimes setmanes s’havia adonat que no tenia la seva “confiança sòlida”. Divendres passat, Cruanyes va descobrir concretament que, si presentava la seva candidatura a alcaldable, es trobaria amb l’oposició d’un dels regidors del seu grup [una referència directa sense dir-ho al regidor Quim Felip que així li va manifestar en una reunió a alcaldia] i que això no ho volia afrontar. Va expressar també que la relació dins del govern és “cordial, franca i honesta” i va subratllar que ningú l’havia volgut “comprar”. A la pregunta de si estava disposat a entrar en alguna candidatura el 2019 va limitar-se a respondre que no havia arribat encara a “aquesta pantalla”.

L’alcaldessa, Marta Felip, va agrair el “gest de generositat” de Cruanyes i el suport que havia ofert a Jordi Masquef. “El gest l’honora. Ha estat responsable, ha entès la situació que hi ha en aquest final de mandat i, per tant, ara tinc via lliure per renunciar com a alcaldessa, tal com ja vaig anunciar”, va afirmar.

El primer pas ara serà l’anunci de la renúncia de Marta Felip, que es farà efectiu en un ple extraordinari. Posteriorment hi haurà deu dies perquè es validi en un ple la seva marxa i deu més per convocar el ple d’investidura. En aquest ple n’hi haurà prou amb la renúncia de Cruanyes per fer alcalde Masquef. Una altra cosa serà la validació del cartipàs en què el futur alcalde, Jordi Masquef, necessitarà la complicitat de la majoria.

LA FRASE

No ha variat el meu pensament, però sí que han variat els escenaris
Francesc Cruanyes
1r tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Figueres


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona