Política

ERC aposta per negociar un referèndum acordat i avalat internacionalment

Marta Rovira reapareix per primera vegada des que va marxar a l’exili i demana “consensos per avançar” com el de l’1-O

L’adjunt a la presidència, Pere Aragonès, indica que cal “construir una majoria inapel·lable” que no pugui ser qüestionada

El vicepresident del govern i adjunt la presidència d’ERC, Pere Aragonès, ha avançat aquest dissabte els eixos del document de concreció de la ponència estratègica del seu partit, que passen per aconseguir “una majoria incontestable” que permeti que la independència de Catalunya sigui reconeguda internacionalment.

Pere Aragonès ha assumit, en la reunió del Consell Nacional d’ERC, la consigna llançada minuts abans per videoconferència per la secretària general, Marta Rovira, que Catalunya està “en un punt sense retorn” i que “no hi haurà marxa enrere” per tornar a l’autonomisme.

L’aparició de Marta Rovira, a través d’una pantalla gegant, ha provocat una llarga ovació dels consellers nacional d’ERC dempeus. I les seves primeres paraules han estat per agrair el sacrifici que ha fet el fins ara líder d’ERC del partit a l’Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, que ahir va renunciar a ser el candidat del seu partit a l’alcaldia barcelonina, a petició de la cúpula d’Esquerra, a favor de l’ara conseller d’Acció Exterior, Ernest Maragall.

Després de recalcar que l’organització d’un referèndum “mai hauria de ser considerada com un delicte en un Estat que es considera democràtic”, la secretària general d’ERC ha dit: “Es vol jutjar, a més, la llibertat d’expressió i opinió, estan en joc els nostres drets polítics, perquè el que pretén el règim del 78 és posar límits a la democràcia espanyola”.

Sobre l’estratègia d’ERC, Marta Rovira ha estat clara: “Fa falta seure i buscar els consensos per avançar”, ha recalcat Rovira, que ha considerat no obstant això que “això no significa ni competir ni uniformar”, en una clara al·lusió a les llistes úniques electorals que es proposen des de l’espai polític pròxim a JxCat.

Després, Aragonès ha donat a conèixer els eixos de la proposta que el partit negociarà amb la resta de formacions sobiranistes i que es marca com a objectiu “construir les condicions perquè l’exercici del dret d’autodeterminació sigui avalat internacionalment”.

Això només es pot aconseguir, ha dit, a través “d’un referèndum sobre el qual el debat no sigui si es pot votar o no, i si la policia impedeix o no la votació, sinó si es desitja la plena llibertat del nostre país”.

Construir “una majoria inapel·lable”

Segons Pere Aragonès, crear les condicions objectives per a la celebració del referèndum implica en primer lloc “construir una majoria inapel·lable” que no pugui ser qüestionada ni internament a Catalunya ni externament per la comunitat internacional “sense pensar en si guanyem per un vot o per un determinat percentatge”.

“Ningú no té una vareta màgica, ni un manual d’instruccions per ser un estat independent, -ha reconegut el dirigent republicà- però la nostra proposta la posarem a sobre de la taula de les altres forces polítiques i socials”.

Aconseguir una majoria més forta i transversal no és tasca fàcil, ha admès igualment Pere Aragonès, i obliga l’independentisme a obrir el seu espai i a “unir la seva causa a la dels drets i llibertats” sumant sectors que no són independentistes però sí sobiranistes i autodeterministes.

Es tracta, ha afegit, de sumar suports i, al mateix temps, “de crear contradiccions a l’Estat” ja que ERC és conscient que aquest últim no els “donarà res” per pròpia voluntat. “L’Estat espanyol no negociarà perquè tingui bona fe, ni per les conviccions ideològiques o democràtiques dels seus polítics, sinó només quan no tingui més remei que fer-ho”, ha sentenciat.

Pere Aragonès ha recollit llavors la consigna de Marta Rovira i la ponència esmenada per la militància d’ERC, i ha indicat: “Si l’Estat persisteix en el bloqueig polític, no renunciarem a cap via pacífica i democràtica”.

“El dret d’autodeterminació pertany al nostre poble i ningú té dret a renunciar al mateix”, ha precisat, a més d’indicar sobre les causes judicials: “Tenim males notícies per a l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, perquè ella va dir que havia escapçat l’independentisme”. “Això és impossible -ha recalcat- perquè a ERC, quan algú pateix la repressió, ve un altre per substituir-lo donant la cara” i “contra els cops, més vots”.

En la mateixa línia, la portaveu d’ERC i vicesecretària general, Marta Vilalta, ha afirmat que “no hi ha normalitat mentre segueixin havent presos polítics, exiliats i imputats”, i ha assegurat que l’independentisme “plantarà cara a aquesta farsa judicial”.

“Cal canviar cel·les per despatxos, i barrots per faristols i taules de negociació política”, ha subratllat Marta Vilalta a més d’avançar que “ERC no vol pactes judicials, ni indults, ni perdó”, sinó que vol “absolució i llibertat”.

Sergi Sabrià, president del grup d’ERC al Parlament, ha afirmat que “prossegueix la transició cap a la república i que l’objectiu no ha canviat ni un mil·límetre”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona