Política

Cunillera es mostra partidària de l’indult als presos polítics sobiranistes

La delegada del govern espanyol a Catalunya matisa les seves paraules després del rebombori mediàtic suscitat

Teresa Cunillera descarta que torni a activar-se l’article 155 de la Constitució a Catalunya

La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, s’ha mostrat partidària que s’indulti els líders independentistes, en cas que siguin condemnats pel Tribunal Suprem, encara que ha recordat que els processats “han de demanar-ho”.

Concretament, en una entrevista al programa El Suplement de Catalunya Ràdio, Cunillera ha declinat pronunciar-se sobre si els líders independentistes haurien de ser en presó preventiva, invocant el seu absolut respecte per la independència judicial, i ha insistit que el govern espanyol no pot interferir a la feina de la Fiscalia, però ha defensat un possible indult. “Si es demana (l’indult), en sóc partidària, és clar, però han de demanar-ho, eh?”, ha advertit la delegada.

Cunillera ha celebrat que el govern de Pedro Sánchez hagi permès que “l’ambient, l’atmosfera a Catalunya, entre els ciutadans, sigui molt més tranquil·la” i hagi obert “una expectativa en positiu” d’una entesa entre els executius català i espanyol i d’una “convivència millor”.

En aquest sentit, ha apuntat que el govern socialista està oferint “un ambient diferent a l’hora de pactar, de dialogar, sense imposicions”, encara que, al seu entendre, les demandes que planteja el president de la Generalitat, Quim Torra, “no les contempla la Constitució i és impossible encabir-les en un àmbit constitucional”.

“Nosaltres oferim una reforma de la Constitució, oferim un aprofundiment en l’autogovern de Catalunya. Oferim coses que d’entrada el govern de la Generalitat diu que no, però crec que en general ells saben que aquest és el camí”, ha recalcat.

Teresa Cunillera ha descartat que torni a activar-se l’article 155 de la Constitució a Catalunya, “si no es trenca la llei”, encara que ha precisat que, d’altra manera, tot està obert”. Així, Cunillera ha reclamat al govern de la Generalitat que “no infringeixi la llei” i ha lamentat que “sovint les promeses es trenquen”.

Respecte a la polèmica per la filtració de correus de jutges crítics amb el procés, la delegada del govern espanyol ha afirmat que no li “va agradar” llegir aquest tipus d’opinions, encara que ha puntualitzat que aquestes es van publicar en un “xat privat. Si ho posessin en un acte seria diferent”, ha afegit.

Després del rebombori mediàtic que han suscitat les seves declaracions a la ràdio, Cunillera ha fet pública una nota de premsa on ha volgut matisar les seves paraules.

Així, ha assegurat que “qualsevol especulació sobre el que ha de succeir després de la sentència és prematura”, i ha apostat per “no parlar de futuribles que no ajuden a solucionar problemes actuals, descartant així fer “pronunciaments sobre hipòtesis relacionades amb els processos judicials”.

Cunillera ha insistit que el seu principal objectiu és “servir els ciutadans i solucionar els problemes des del màxim respecte a la llei”, i s’ha compromès a “seguir treballant pel benestar de la ciutadania des del diàleg i el pacte”.

“Els ciutadans demanden dels seus polítics la capacitat de sobreposar-se a les diferències i crear marcs de col·laboració que redundin en el benestar de la majoria, sense fracturar la llei ni envair espais competencials d’altres institucions o poders”, ha conclòs a la nota enviada als mitjans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona