Política

Sánchez afirma que ha “faltat empatia” amb la política catalana i aposta per restablir un “marc de convivència”

El president del govern espanyol afirma en una visita oficial al Quebec que la majoria social a Catalunya aposta per “reforçar l’autogovern” i no per “l’independentisme”

El cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, assegura que en el debat polític entre Catalunya i Espanya “ha faltat empatia” i que ha estat marcat per un “llenguatge gruixut de confrontació”. Per això, reivindica, des del “respecte a la legalitat” i el “diàleg”, crear un “marc de convivència” per arribar a una “solució pacífica”. Ho ha dit aquest diumenge a la nit, hora catalana, en una compareixença davant la premsa al Quebec, indret on al 1995 va celebrar el segon i darrer, fins al moment referèndum per la independència del Canadà, opció que no va prosperar per un marge molt estret (50,58% pel ’No’ i 49,42% pel ’Sí’ a la independència del Canadà. Al costat del president canadenc, Justin Trudeau, Sánchez ha assenyalat que l’independentisme a Catalunya “no compta amb una majoria social”, encara que “sí parlamentària”. “La majoria social a Catalunya sempre ha demanat el mateix: reforçar el seu autogovern”, ha indicat.

“El full de ruta passa per resoldre amb una solució política una crisi política”, ha apuntat Sánchez en la seva compareixença. “I ho farem des de la llei i des del diàleg”, ha afegit. En aquest sentit, s’ha felicitat de l’aparent desglaç entre l’executiu espanyol i català, fet palès amb què la Generalitat accedeix a asseure’s, després d’anys sense fer-ho, a taules de negociació i a incorporar-se a diverses comissions.

Preguntat sobre la polèmica sorgida arran de les declaracions fetes dissabte per la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, en què afirmava que no veuria malament que s’atorgués l’indult als polítics empresonats si hi hagués sentència condemnatòria i sempre i quan ho demanessin, Sánchez ha apuntat que “el govern es pronuncia es pronuncia sobre realitats, no sobre hipòtesis”, ha dit. Tampoc ha entrat a valorar les declaracions de la vicepresidenta Carmen Calvo, on deia que “no seria lògic allargar la presó preventiva”.

Per la seva part, el president canadenc, Justin Trudeau s’ha justificat a no valorar la situació de Catalunya i Espanya, dient que es tracta d’un “afer intern”. Tot i així, ha mostrat la seva confiança que es trobarà a una sortida amb respecte a les “llibertats”, els “drets humans” i també en el “respecte a la Constitució”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona