Política

El Fòrum Cívic es posarà en marxa abans del 15 d’octubre

El president Quim Torra explica el Pla de Govern que vol desenvolupar en els “propers quatre anys”

El document recull més de mil mesures

El president de la Generalitat, Quim Torra, engegarà el Fòrum Cívic, Social i Constituent abans del 15 d’octubre. Així ho ha anunciat aquest dimarts al migdia en la roda de premsa al Palau de la Generalitat on ha explicat el pla de Govern, després que el Consell Executiu l’hagi aprovat, aquest matí. D’altra banda, el president ha anunciat que el Govern nomenarà el responsable de l’Oficina dels Drets Civils i Polítics -que depèn de Vicepresidència- durant el Consell Executiu que celebrarà dilluns que ve a Sant Julià de Ramis, coincidint amb el primer aniversari de l’1-O. Torra també ha avançat que exposarà els primers resultats de l’anàlisi i els informes del Comissionat del 155 durant el debat de política general de la setmana que ve al Parlament.

El president ha insistit que el Fòrum Constituent -que impulsarà el mateix Govern- tindrà delegacions a totes les vegueries del Principat, i tindrà la voluntat de “traçar les línies” perquè el país es posi “en marxa” cap a la República, així com les “bases” de la seva Constitució. Torra ha apuntat que el Fòrum dependrà del departament de Presidència, de manera que la responsable directa serà la consellera d’aquesta àrea i portaveu del Govern, Elsa Artadi. “Volem que sigui un consell ampli, plural i divers”, ha detallat el cap de l’executiu, que ha deixat clar que “totes les constitucions han de ser referendades”, i que aquest és també el seu objectiu de cara a una futura carta magna catalana.

Torra ha apel·lat a la col·laboració ciutadana perquè el Fòrum es doti del màxim “consens i transversalitat” possible. Així, ha instat la societat a formar part de la “fase zero” per establir les “bases” del projecte de l’eventual Constitució. El president també ha asseverat que el Govern no treballarà en funció de si l’Estat impugna o no les passes que es fan amb aquest Fòrum, i ha demanat que la gent surti d’aquest “marc mental”.

En aquesta línia, Torra ha constatat que no es pot “ni imaginar” que l’executiu espanyol pugui arribar a impugnar “un Fòrum per debatre”. Tal com ha afegit, si el govern de Pedro Sánchez atura aquest organisme, demostrarà que la voluntat de diàleg “només eren bones paraules”. El president de la Generalitat ho ha aprofitat per tornar a demanar a Sánchez “intel·ligència política, riscos i decisions clares”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona