Política

Puigdemont no renuncia a la idea de la unilateralitat

El president a l’exili exigeix a Sánchez que “concreti” què implica la seva “aproximació al model quebequès”

L’ANC, Òmnium i els CDR recreen dues cel·les davant les institucions de la UE

Malgrat les conseqüències legals i polítiques de l’1 d’octubre i la declaració d’independència, el president Carles Puigdemont no abandona la idea de la unilateralitat. El líder independentista va tornar ahir per enèsima vegada sota els focus de la premsa internacional amb la presentació del seu primer llibre gestat durant l’exili belga i ho va fer reafirmant la seva defensa de “la unilateralitat” com una via “legítima i legal”. Si bé va reiterar el seu compromís amb el diàleg assegurant que “si hi ha la menor possibilitat de trobar una solució” per aquesta via amb l’Estat espanyol, ell apostarà per aquesta. Però va deixar clar que “si no hi ha voluntat”, llavors “la unilateralitat no només és legítima sinó també legal”, recordant el cas de Kosovo.

Davant d’una seixantena de periodistes catalans, espanyols i internacionals, el líder de Junts per Catalunya va recordar que el seu govern ja va exercir la via unilateral de manera “legítima”: “Vam fer un referèndum i els resultats que van ser validats pel Parlament català són vàlids.” Acompanyat per l’editor flamenc del llibre, Maarten Van Steenbergen, i el periodista amb qui va conversar durant 6 mesos, Olivier Mouton, Puigdemont va defensar pràcticament només en francès la seva versió del conflicte català davant d’un públic on també eren presents figures del seu entorn més proper com els advocats Gonzalo Boye i Paul Bekaert i els exconsellers Lluís Puig, Toni Comín i Meritxell Serret.

El president català va reclamar al president espanyol Pedro Sánchez que “concreti” què implica la seva “aproximació al model quebequès”. Interrogat durant la roda de premsa sobre les declaracions de Sánchez des del Canadà en què va posar com a exemple la solució política del Quebec, Puigdemont va admetre que el model “no està malament com a referència”. “Si el senyor Sánchez diu que hi ha un camí quebequès o escocès, nosaltres ja hi som”, va defensar l’expresident. Tanmateix, va exigir als socialistes espanyols que detallin les seves propostes en comptes d’enviar globus sonda sobre com resoldre l’embolic català.

Ara bé, el líder de Junts per Catalunya es va mostrar disposat a discutir una potencial oferta en aquest sentit: “Hi hem de treballar.”

Crida a la unitat

Amb vista a les pròximes eleccions europees del maig del 2019, que coincidiran amb les municipals, Puigdemont va tornar a fer una crida a la unitat. Per ell, l’independentisme s’hauria “d’unir i posar el tema de l’autodeterminació en la taula europea”. Pel que fa a la proposta de Puigdemont perquè el president del Consell Europeu, Donald Tusk, faci de mediador en el conflicte, el seu portaveu va assegurar ahir a Vilaweb que ell “continua amb el seu plantejament d’encoratjar el diàleg, evitant l’ús de la força i respectant l’estat de dret”. Tot i això, va negar que tingués constància de l’oferta de Puigdemont i que hi hagi tingut cap contacte.

Precisament el que volien fer ahir l’ANC, Òmnium i els CDR a Brussel·les era reclamar l’atenció de les institucions europees amb una exhibició per denunciar la situació dels presos polítics. En el marc de la campanya “Un poble empresonat”, les entitats sobiranistes van recrear dues cel·les d’una presó davant la Comissió Europea, el Consell de la UE i el Consell Europeu. Són les mateixes que es van instal·lar a Vic el novembre passat i que després de visitar 17 municipis ahir van arribar a la capital belga. “Volem que l’opinió pública internacional, concretament l’europea, sàpiga que l’Estat espanyol està intentant convertir un dret, el de l’autodeterminació, en un crim”, va dir la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

El nuvi d’Ayuso va proposar acceptar 8 mesos de presó i 525.000 euros per a no anar a judici

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona