Política

El PSOE continua primer i el PP de Casado recupera espai

El CIS dona als socialistes deu punts d’avantatge respecte al Partit Popular

El sondeig del setembre no recull ni la dimissió de Montón ni la polèmica de la tesi

Els cent primers dies de govern no han desgastat els socialistes. Ben al contrari: La Moncloa els prova. Segons les dades del baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) fet públic ahir, el PSOE de Pedro Sánchez no només manté la primera posició en intenció de vot, sinó que continua avançant i, en comparació del juliol, amplia l’avantatge respecte al PP, que ja és de deu punts. Així doncs, si ara se celebressin eleccions, els socialistes guanyarien amb un 30,5% dels vots i obtindrien gairebé deu punts més (9,7) que el PP de Pablo Casado, que se situaria en el 20,8% dels vots. Els populars recuperen una mica de terreny respecte a Ciutadans, que cau a la tercera posició (19,6%), allunyat del segon lloc que havia arribat a obtenir en el sondeig del maig passat, just abans de la moció de censura que va portar el PSOE de nou a La Moncloa.

A diferència dels socialistes, que continuen rendibilitzant l’efecte Sánchez, el PP no ha sabut fer el mateix amb Casado, segons els resultats del primer examen del CIS al qual se sotmet des que va rellevar Mariano Rajoy al capdavant del partit conservador. Darrere de la tercera posició de Cs, se situa Podem i les seves confluències, amb un 16,1% en intenció de vot, que experimentaria un petit increment, del 0,5%, respecte al juliol (15,6%).

Pel que fa als partits catalans, tots pujarien. Esquerra obtindria un 4,1% dels vots si ara se celebressin eleccions, és a dir, un 0,2% més respecte al CIS del juliol (3,9%), i passaria davant d’En Comú Podem (2,6%). També experimentaria un lleuger augment el PDeCAT, que passaria de l’1,3% a l’1,9%. Pel que fa al PNB, que va ser clau per desallotjar el PP de La Moncloa, continua a la baixa i perd tres dècimes respecte al mes de juliol: passa de l’1,2% dels vots al 0,9%.

Debut de Vox

El baròmetre del CIS també dona l’estimació de vot de Vox, que obtindria un 1,4% dels vots, i de l’animalista Pacma, amb un 1,6%, que no apareixen en el sondeig que es va dur a terme al juliol.

Tot i que el sondeig del CIS mostra com el PSOE consolida la seva primera posició i el PP no aconsegueix sortir amb Casado del mínim històric en què havia caigut amb Rajoy, cal tenir en compte que el treball de camp de l’enquesta es va fer entre l’1 i l’11 de setembre, data en què la ministra de Sanitat, Carmen Montón, va presentar la dimissió arran de les presumptes irregularitats en el seu màster.

El treball de camp del CIS tampoc recull la polèmica sobre la tesi del president espanyol, Pedro Sánchez, per la qual l’oposició l’ha forçat a donar explicacions al Senat, ni la que va sorgir amb la ministra de Justícia, Dolores Delgado, per la seva trobada amb el comissari de policia jubilat José Villarejo, per la qual també haurà de donar explicacions en seu parlamentària després d’haver negat qualsevol relació amb ell. Tampoc recolliria la polèmica per la rectificació sobre la venda d’armes a l’Aràbia Saudita ni l’aprovació del decret d’exhumació de Franco del Valle de los Caídos.

La reforma de la Constitució

Set de cada deu ciutadans de l’Estat espanyol estarien a favor de reformar la Constitució. Segons el sondeig, una àmplia majoria (69,6%) dels enquestats consideren necessari reformar “en aquests moments” la Constitució del 1978, mentre que un 14,9% consideren que no s’ha de tocar. Entre els partidaris de fer-hi canvis, un 33,2% proposen una “petita” modificació; un 49,3%, una reforma “important”, i un 14%, una reforma “gairebé total”. Quan se’ls pregunta pels temes que s’haurien de millorar, en primer lloc citen la coordinació de les competències en sanitat i educació. Després, la transparència i el control de l’activitat política, els drets socials i la regulació de les competències territorials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona