Política

Aragonès avisa a Sánchez que haurà de complir els compromisos amb Catalunya

El vicepresident defensa que la fiscalitat a Catalunya és elevada i que ja s’ha fet un esforç en els impostos propis

El vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha defensat que el govern espanyol haurà de buscar “altres fórmules” per complir els compromisos amb Catalunya si no s’aproven els pressupostos de l’Estat, en una entrevista a ’Els Matins’ de TV3. Aquest dimarts, Estat i Generalitat van acordar el pagament de 1.500 MEUR pendents en els pròxims 4 anys, 350 MEUR per a aquest 2019 i, per tant, que han d’estar inclosos als comptes estatals. Pel que fa als pressupostos de la Generalitat, Aragonès ha assegurat que el Govern està obert a escoltar les propostes dels grups però en l’àmbit de la fiscalitat ha avisat que a Catalunya és “elevada” i que en els darrers anys ja s’ha fet un esforç amb els impostos propis. Segons Aragonès, en la lluita contra el frau fiscal és on hi ha més camp per recórrer.

Aragonès ha defensat que el govern de Sánchez haurà de complir els acords amb Catalunya així com els compromisos en altres àmbits, com les pensions, encara que no es puguin aprovar els pressupostos de l’Estat per a l’any que ve. El vicepresident ha argumentat que la Generalitat actua d’aquesta maner a Catalunya i que aquesta “autoexigència” també la reclamaran al govern espanyol si es donés aquest escenari.

El vicepresident ha volgut deixar molt clar que l’acord d’aquest dimarts, pel qual el govern de Sánchez es compromet a tornar 1.500 MEUR dels 7.600 MEUR de deutes que calcula la Generalitat, no és en cap cas una contrapartida per votar els pressupostos. Es tracta d’un acord entre governs i no entre partits, segons ha volgut remarcar Aragonès. A més, també ha advertit que si no hi ha un “gest” del govern espanyol amb els presos serà “molt difícil” un acord amb ERC pels pressupostos.

El vicepresident també ha defensat que la Generalitat en el camí cap a la independència “no regali els seus diners” i no s’oblidi de les polítiques socials. Per tant, ha considerat compatible el full de ruta del Govern amb ser “allà on hi hagi un euro de la Generalitat per defensar el que és nostre”.

En aquest context, ha afirmat que la subdirectora de finançament assistirà a la comissió de finançament autonòmic per explicar que Catalunya està “infrafinançada”. Segons ha argumentat Aragonès, si el Govern agafés com a bandera la negociació del finançament, l’Estat interpretaria que és a canvi al dret a l’autodeterminació.

En referència als pressupostos de la Generalitat, Aragonès ha explicat que entre aquest dimecres i dijous s’acabarà al primera ronda amb els grups parlamentaris i ha assegurat que el Govern no descarta cap grup d’entrada per negociar. Però, sobre la fiscalitat, ha avisat que a Catalunya hi ha una fiscalitat “prou elevada”. “Totes les propostes que ens facin les estudiarem. Això no vol dir que ho acabem acceptant”, ha afegit.

Segons Aragonès, en els últims anys Catalunya ha fet un esforç amb els recursos propis i ha apostat per atacar ara el frau fiscal tot assenyalant que aquesta via aporta molt més que algunes de les propostes de modificació d’impostos. “Estem disposats a parlar sent conscients on estem ara”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona
Convergents

L’últim centre sobiranista

front nacional

L’altra ultradreta