Política

Amnistia Internacional denuncia la inacció de la fiscalia per investigar l’actuació policial de l’1-O

Considera que “no ha assumit el rol actiu que li correspon en la investigació”

AI ja va denunciar ja el 2 d’octubre del 2017 l’“ús excessiu de la força” per part d’alguns agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional

Amnistia Internacional ha tornat a criticar avui la “falta d’iniciativa” de la Fiscalia per aclarir l’actuació policial l’1 d’octubre del 2017 a Catalunya i ha denunciat que un any després no ha sol·licitat la pràctica de cap diligència d’investigació sobre possibles abusos.

“Els passos positius que s’han fet segueixen depenent de les víctimes i dels jutjats a càrrec de les investigacions, sense que la Fiscalia hagi assumit el rol actiu que li correspon en la investigació”, assegura en un comunicat el director d’AI Espanya, Esteban Beltrán.

L’organització explica que treballa sobre tres casos que considera greus i que estan sent investigats per un jutjat d’instrucció de Barcelona i per un altre de Girona.

Són els d’Alejandra Rayas, que esperava per votar davant de l’Escola Mediterrània, a Barcelona, quan va ser copejada per un agent de la Policia Nacional; Roger Español, que va perdre un ull per l’impacte d’una pilota de goma disparada per la policia a l’encreuament del carrer Sardenya amb Diputació, també a Barcelona; i els successos que es van registrar a Aiguaviva (Gironès).

AI reconeix que en els últims mesos hi ha hagut avenços judicials, entre els quals destaca que s’hagi citat com a investigats a agents presumptament implicats en abusos policials, però insisteix que el preocupa “la falta d’iniciativa de la Fiscalia”.

“Aquesta situació ha de canviar radicalment. Si hi ha veritable voluntat d’aclarir els fets, la Fiscalia ha d’assumir un rol actiu en els procediments judicials en curs”, subratlla.

Segons el seu parer, el ministeri de l’Interior, en termes generals, està col·laborant amb els jutjats d’instrucció, malgrat que falta aportar informació rellevant i no hi ha coneixement que hagi obert investigacions internes per establir responsabilitats en els diferents nivells de l’estructura de comandament.

AI va denunciar ja el 2 d’octubre del 2017 l’“ús excessiu de la força” per part d’alguns membres de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional en el marc de l’operatiu desplegat per impedir la celebració del referèndum que havia prohibit el Tribunal Constitucional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona