Política

Sant Julià vindica el mandat del poble

Commemoració de l’1-O a Sant Julià de Ramis, on actuen els trabucaires i es recorda a Quim Torra que “el poble mana i el govern obeeix”

El president encoratja els CDR, dels quals diu que “fan bé de pressionar”

Sant Julià de Ramis (Gironès) va viure ahir l’1 d’octubre que fa un any la brutalitat policial va impedir. “Hem recuperat l’1-O amb un acte positiu, mirant el futur”, destacava d’un dia amb moltes emocions, l’alcalde, Marc Puigtió, a l’hora de dinar. Una arrossada popular al pavelló va agermanar els veïns que l’1-O havien fet vetlla al col·legi electoral en el qual la Guàrdia Civil va impedir que votés Carles Puigdemont. L’aleshores president ho va fer a la veïna Cornellà del Terri (Pla de l’Estany).

Els actes de commemoració van començar a la mateixa hora en la qual es van viure les primeres càrregues. Les salves d’honor dels trabucaires recordaven la irrupció de la Guàrdia Civil i homenatjaven la gent que va defensar el col·legi. L’arribada de l’urna, la protagonista del dia, a través d’una cadena humana, va ser un moment de gran intensitat per als presents per la càrrega simbòlica: la feina en equip va propiciar l’organització del referèndum. A la fila zero, un record per als polítics presos i exiliats. Els Marrecs de Salt van aixecar un pilar i l’emissió d’El món a RAC1, de Jordi Basté, va atraure també molts vilatans. En la part més institucional, la visita del govern i del president Quim Torra. Els CDR de Sant Julià de Ramis van llegir un manifest en el qual instaven el govern a treballar per fer efectiu el mandat de l’1-O. “Fem del combat antirepressiu la punta de llança per continuar desprestigiant i debilitant el règim del 78; ni un pas enrere amb el xantatge covard que fa l’Estat espanyol amb els nostres ostatges”, van destacar. Davant el president Quim Torra, els membres del CDR van clamar: “El nostre horitzó és la República catalana i no ens conformarem amb menys.” Els CDR van fer una crida a la mobilització als carrers per “frenar l’autoritarisme amb la mà dreta i crear la República catalana amb la mà esquerra”. En aquest sentit, van reblar-ho amb un: “Més que mai, el poble mana i el govern obeeix”, lema que els assistents van fer seu.

El president Quim Torra va animar els CDR a seguir amb les mobilitzacions, que havien marcat el matí a tot el país: “Pressioneu i feu bé de pressionar.” Torra va apel·lar “a la consciència dels catalans” per afrontar les possibles sentències que hagin d’arribar pels judicis del cas de l’1-O contra els líders independentistes. En aquest sentit, va agrair als membres del govern que fa un any van fer possible el referèndum d’autodeterminació, reconeixent així “tots aquells amics i companys que no són a la primera fila i que hi haurien de ser”. Sobre la diada històrica de fa un any, Torra va definir-la com “la llavor constituent de la República catalana”. L’alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, va llegir una carta que Oriol Junqueras li va enviar des de la presó de Lledoners per commemorar l’efemèride. El text de Junqueras reconeix: “El coratge de tants alcaldes i alcaldesses” i “la resposta cívica de la ciutadania”; dos fets que van determinar el “triomf de la democràcia” enmig d’una “repressió brutal”. El president del Parlament, Roger Torrent, i exalcalde del municipi veí de Sarrià de Ter, que va “viure de ben a prop” el que passava fa un any a Sant Julià de Ramis, va destacar “el creixement de la dignitat” com a poble.

La festa a Sant Julià de Ramis va continuar a la tarda amb un concert; al llarg de tot el dia, un miler de persones van poder votar en el reobert col·legi electoral de Sant Julià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia