Política

Novembre, límit de paciència

Torra avisa Sánchez que si no ofereix una proposta per exercir l’autodeterminació abans d’un mes, l’independentisme li retirarà el suport al Congrés

El president alerta que una condemna dels presos legitimarà el dret de Catalunya a esdevenir un estat

El cap de l’executiu demana a JxCat i ERC que deixin de mirar-se de reüll

Pedro Sánchez té un mes de coll per concretar la seva proposta perquè els catalans exerceixin el dret a l’autodeterminació si no vol que l’independentisme el deixi caure. Quim Torra va calendaritzar ahir la paciència del govern amb l’executiu espanyol abans que el PDeCAT i ERC deixin de sostenir-lo al Congrés. El president de la Generalitat va avisar l’inquilí de La Moncloa que l’ultimàtum expira al novembre i va advertir-li d’antuvi que un nou Estatut no és la solució.

En el marc de la primera jornada del debat de política general, Torra va anunciar l’enviament d’una carta a Sánchez per instar-lo a celebrar al més aviat possible la reunió prevista a Sant Jaume. “No vull tornar a sentir parlar de diàleg si no s’exerceix. I tampoc si no es concreta amb claredat. Si no hi ha aquesta proposta per exercir l’autodeterminació de manera pactada, vinculant i reconeguda internacionalment damunt de la taula abans del novembre, l’independentisme no podrà garantir cap mena d’estabilitat al Congrés al senyor Pedro Sánchez”, va avançar. Torra va alertar el mandatari espanyol que el seu marge s’ha acabat i que la paciència dels catalans no és infinita, i li va respondre que qui posa en risc la normalització política no és el president de la Generalitat encoratjant els CDR, sinó l’existència de presos polítics i exiliats i el no de l’executiu del PSOE a l’autodeterminació.

Però hi va haver més avisos a navegants: “Si l’Estat espanyol condemna els presos polítics, estarà condemnant persones que van obeir el mandat del poble. Si les condemna, estarà condemnant la majoria del poble de Catalunya. Pensen vostès que el poble ho acceptarà i no reaccionarà? Pensen que no ho faré jo o el govern?”

Una vegada més, Torra no va concretar quina seria la resposta a una condemna, però va assabentar que l’Estat estarà legitimant davant del món el dret de Catalunya a l’autodeterminació, “a esdevenir un estat”. Aquell dia, el de les condemnes, la legislatura arribarà a un “punt d’inflexió i de no retorn” i serà un “dia de victòria”, com l’1-O, va dir.

També va informar que ha donat instruccions perquè la Generalitat es personi com a acusació popular en totes les causes judicials obertes de persecució de l’independentisme i la llibertat d’expressió.

Per calmar les aigües internes després d’un mogut primer aniversari de l’1-O, Torra va adreçar un missatge de la Sénia en amunt: “No renunciaré mai a complir el mandat del primer d’octubre perquè el dret d’autodeterminació no em pertany a mi, ni al meu govern, ni a cap dels representants polítics d’aquesta cambra. Pertany al poble de Catalunya.” Tal com va proclamar en el discurs institucional de l’1-O, el 131è president de la Generalitat va reiterar el compromís del govern per fer efectiu el mandat democràtic sorgit d’aquelles urnes “amb totes les conseqüències”, un mandat que només pot “renovar” un altre referèndum, validat i reconegut internacionalment.

Abans de resumir el pla de govern presentat la setmana passada i fer balanç del 155, va censurar la divisió que ha mostrat darrerament l’independentisme, al qual va exigir “tornar al treball unitari” i al qual va demanar “que s’acabi aquest mirar-se de reüll constant”. El president va rubricar el discurs amb unes paraules per intentar apaivagar els ànims d’un sector de l’independentisme que se sent decebut: “No som aquí per administrar una autonomia. Ni per recrear-nos en paraules buides. Som aquí per fer efectiva la República catalana.”

En poc més d’una hora de discurs hi va haver temps per a més advertiments. Si el govern de Sánchez no retira els recursos contra les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional a petició de l’executiu espanyol, el gabinet de Torra tirarà pel dret i les tornarà a aprovar abans del desembre, quan expira el termini que Junts per Catalunya i ERC van pactar en una resolució aprovada també amb els vots de la CUP. Com va recordar el president, són normes que van tirar endavant amb un suport molt majoritari del Parlament i, en molts casos, amb el del mateix PSC: “Ara veurem el grau de coherència de les seves paraules i promeses.”

La intervenció va començar amb una petició d’autocrítica pels “fets aïllats no gens significatius” del primer aniversari del referèndum, que confia que no es tornin a repetir. “El camí de la independència no és aquest, l’1-O es va fer a cara descoberta”, va sentenciar, alhora que tornava a apel·lar a una mobilització radicalment no violenta. Això sí, insistia, amb altres paraules, en la idea expressada dilluns a Sant Julià de Ramis, aquest cop, sense esmentar directament els CDR: “No hem de rebaixar ni un moment la intensitat de la mobilització.”

D’entrada, Torra va demanar més intel·ligència política, responsabilitat i autocrítica a tothom, també al govern, i en aquest sentit va anunciar la compareixença, a petició pròpia, del conseller d’Interior, Miquel Buch, en seu parlamentària per donar explicacions per l’actuació dels Mossos a l’hora de reprimir els antifeixistes que protestaven el cap de setmana passat a Barcelona contra la manifestació de l’associació Jusapol per reivindicar l’actuació –violenta– de les forces i cossos de seguretat espanyols l’1-O, així com per les càrregues policials per dispersar les protestes de l’aniversari del referèndum, que van arribar a trucar a la porta del Palau del Parlament.

LES FRASES DEL PRESIDENT

La celebració [de l’1-O] es va veure malmesa aquest cap de setmana i ahir per uns fets aïllats que no són gens representatius i que confio que no es tornin a repetir
No som aquí per administrar una autonomia. Ni per recrear-nos en paraules buides. Som aquí per fer efectiva la República catalana
Cal tornar al treball unitari i que s’acabi aquest mirar-se de reüll constant. La unitat, l’esperit constructiu i l’acció no violenta han estat la clau de l’èxit fins ara
No vull tornar a sentir parlar de diàleg si no s’exerceix. I tampoc si no es concreta amb claredat
El dia de les sentències, si són condemnatòries, serà el punt d’inflexió i de no retorn d’aquesta legislatura
Si l’Estat espanyol condemna els presos polítics, pensen vostès que el poble ho acceptarà i no reaccionarà? Pensen que no ho faré jo?
Vull compartir una exigència de més intel·ligència política, més responsabilitat i més autocrítica a tothom. I a nosaltres, el govern de Catalunya, els primers
És evident que la paciència dels catalans no és infinita. El marge del president Pedro Sánchez s’ha acabat
L’independentisme no podrà garantir cap mena d’estabilitat al Congrés si no hi ha la proposta damunt de la taula abans del novembre
La legislatura està condicionada a la resolució de les sentències que es puguin produir en la causa contra els presos polítics i exiliats

Iceta: “No hi haurà un referèndum”

ò.p.j

Carlos Carrizosa, portaveu de Cs, instava Pedro Sánchez a fer el requeriment a Torra perquè digui si complirà la Constitució, pas inicial per activar el procés del 155 al Senat, per al qual s’oferia el PP. “El govern d’Espanya no pot estar en mans del xantatge de Torra”, afirmava Andrea Levy, que exigia a Sánchez la convocatòria d’eleccions. El líder del PSC, Miquel Iceta, lamentava que Torra hagués perdut l’oportunitat “d’assenyalar un nou rumb” i també que continuï instal·lat “en l’error i en l’engany”. “No sé per què esperen fins al novembre, no hi haurà un referèndum d’autodeterminació autoritzat pel govern espanyol, i això ho sap tothom”, reblava. Joan Josep Nuet, dels comuns, lamentava “l’error profund” de tornar-se a fixar terminis, i avançava que presentaran dijous una proposta per assolir el referèndum per la via canadenca. Sergi Sabrià, d’ERC, secundava l’ultimàtum de Torra i reclamava “unitat estratègica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres