Política

Diàleg sense terminis per un referèndum pactat

JxCat i ERC tanquen una proposta de resolució per negociar amb Sánchez una votació acordada

Torra envia una carta a Sánchez per “parlar de tot en profunditat” sense cap referència a l’ultimàtum del novembre

Junts per Catalunya i ERC van pactar ahir la presentació d’una proposta de resolució perquè el govern continuï explorant les vies del diàleg “bilateral”, “d’igual a igual, sense condicions ni renúncies”, per garantir l’exercici del dret a l’autodeterminació, “incloent-hi negociar un referèndum acordat, vinculant i reconegut internacionalment”. El text, però, no conté cap referència temporal que limiti la negociació, l’endemà que el president de la Generalitat, Quim Torra, posés un ultimàtum a Pedro Sánchez en el discurs d’obertura del debat de política general:o posa sobre la taula una proposta per exercir el dret a decidir abans del novembre o “l’independentisme” deixarà de donar-li suport al Congrés. Torra, quan rebi al Palau Pedro Sánchez, li plantejarà “parlar de tot en profunditat”, tant del projecte del govern del PSOE per a Catalunya com de l’exercici del dret a l’autodeterminació, segons recull la carta que ha enviat a La Moncloa en què insta el president espanyol a concretar els termes del diàleg, però sense mencionar tampoc l’ultimàtum.

La vicepresidenta del PDeCAT, Míriam Nogueras, es va afanyar a mostrar la disposició del seu grup parlamentari –“a Madrid farem el que ens demani el govern de Catalunya”– a deixar caure Sánchez, mentre que l’altre independentisme representat a la cambra baixa, ERC, va marcar distàncies amb l’advertiment de Torra. El diputat al Congrés Gabriel Rufián va alertar que els “ultimàtums els carrega el diable” i va recordar que en nom dels diputats republicans a la cambra baixa només poden parlar ells.

El govern espanyol, per boca de la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, es va mostrar convençut que Torra no representava tot el govern quan va llançar l’ultimàtum. Fonts monclovites afirmaven que ara no és el moment d’una reunió entre Sánchez i Torra.

En tot cas, la proposta de resolució de JxCat i ERC es votarà avui en l’última jornada del debat, en què tots dos grups miraran d’oferir una imatge d’unitat i tenen intenció de votar favorablement a les iniciatives de l’altre. La unitat dependrà de com evolucioni la disparitat d’interpretació del dictamen aprovat dimarts al Parlament, que rebutjava la suspensió de sis diputats processats pel Suprem i que alhora avalava que puguin delegar les seves funcions en un altre membre del seu grup parlamentari. JxCat es resisteix de moment a designar un substitut que assumeixi temporalment les funcions dels seus electes, cosa que deixa en suspens els seus vots en el ple d’avui.

Per la seva banda, la CUP instarà a “reafirmar la validesa” de “totes les disposicions” aprovades per la cambra en relació amb el dret a l’autodeterminació, incloses les lleis de desconnexió, tombades pel Tribunal Constitucional. Alhora, els anticapitalistes també provaran que l’hemicicle reprovi el conseller d’Interior, Miquel Buch, per les actuacions policials del cap de setmana i l’aniversari de l’1-O. En la seva intervenció, el cap de files del subgrup cupaire, Carles Riera, va demanar directament la dimissió del conseller, amb un ras i curt “senyor Buch, plegui”.

De moment, en la segona jornada del debat, l’independentisme airejava les seves diferències. Després que el president del grup d’ERC, Sergi Sabrià, demanés a tot l’independentisme “menys gesticulació i més estratègia”, advertia “als qui tenen pressa” que “qui prometi dreceres és un ingenu o ens enganya” i prometés que el que no farà ERC “és vendre fum”, el president Torra va insistir a reclamar unitat per fer possible la independència i va assegurar que dimitirà si constata que no pot “avançar” cap a la República. “Això, o ho fem entre tots junts o no ho aconseguirem. Si els 34 diputats de JxCat, els 32 d’ERC i els 4 de la CUP no som capaços de posar-nos d’acord, no ho aconseguirem”, va alertar el president.

Tot això passava el dia que el dia que el Tribunal Suprem tornava a rebutjar la llibertat dels presos polítics. “Això és una indecència, cada dia que passen a la presó és una indecència”, constatava Torra.

Pel seu compte, ERC registrava dues propostes de resolució, perquè el Parlament reiteri el seu compromís amb una sortida democràtica i pacífica del conflicte “insistint en la voluntat de votar sobre la independència de Catalunya de manera vinculant per totes les parts i amb reconeixement internacional” i perquè la cambra es comprometi a apel·lar a “l’esperit del 3 d’octubre” d’ara fa un any i a constituir un “front comú amb totes aquelles organitzacions i forces democràtiques que no poden restar passives al retrocés de democràcia i llibertats”.

Al seu torn, el PSC donava pistes de fins on està disposat Sànchez a cedir i va proposar que el govern prossegueixi amb el diàleg per “enfortir” l’autogovern i aconseguir un finançament més bo per a Catalunya.

Ciutadans, després que al matí la cap de l’oposició, Inés Arrimadas, brandés una bandera espanyola des de la tribuna d’oradors, vol que es condemnin els “actes violents” que atribueix als Comitès de Defensa de la República i que el president destitueixi el conseller Buch. Entre les iniciatives més pintoresques hi havia les del PP, que pretén que el Parlament es pronunciï a favor d’aplicar un altre cop l’article 155 i que insti a dimitir el president Torra.

LES FRASES DE TORRA

Si els 34 diputats de JxCat, els 32 d’ERC i els 4 de la CUP no som capaços de posar-nos d’acord, no ho aconseguirem [la independència]
No he vingut aquí a administrar cap tipus d’autonomia ni a jugar amb les paraules. El dia que vegi que no puc avançar a fer la República, me n’aniré

Reprovació del rei Felip VI

JxCat va presentar ahir en solitari una proposta de resolució que propugna que el Parlament “reprovi l’actuació del rei Felip VI i en particular la seva presa de partit contra les institucions catalanes i els seus representants legítims” en el discurs televisat que va pronunciar el 3-O, ahir feia un any. El grup es proposa condemnar “l’aval i l’arenga que, en aquell discurs, va oferir a la violència policial” contra els votants de l’1-O, alhora que encoratjava la repressió. Igualment, el text recorda l’existència d’una majoria àmplia de catalans contraris a la monarquia i n’exigeix l’abolició. De fet, el portaveu adjunt de JxCat, Albert Batet, va donar les gràcies irònicament al rei durant el debat per haver eixamplat “com mai” a Catalunya el rebuig a la monarquia en aquell discurs: “Li estem molt agraïts.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona