Política

Coordinats contra Moscou

Diversos estats occidentals s’uneixen per denunciar ciberatacs d’agents russos a institucions internacionals

Holanda va frustrar, a l’abril, un intent per interferir en l’organisme de control de les armes químiques

En una acció sense precedents, diversos governs occidentals es van coordinar ahir per denunciar públicament els “descarats” intents de Rússia d’interferir en els afers internacionals revelant la identitat de suposats agents secrets russos i culpant Moscou de diversos ciberatacs.

El primer a activar l’alarma va ser el Ministeri d’Afers Estrangers britànic, que va acusar directament el GRU, l’espionatge militar rus, d’estar al darrere d’atacs cibernètics contra organismes, mitjans de comunicació, bancs i altres objectius en diversos països, entre el 2015 i el 2017.

Entre els objectius atacats, hi hauria infraestructures d’Ucraïna, una base de dades internacional d’atletes i el Comitè Nacional Demòcrata nord-americà. “Aquests ciberatacs no responen a un interès legítim de seguretat nacional”, va denunciar el ministre d’Exteriors britànic, Jeremy Hunt. “Les accions del GRU són indiscriminades. Intenten minar i interferir en eleccions d’altres països. Fins i tot estan preparats per perjudicar empreses i ciutadans russos”, hi va afegir.

Els britànics també fan responsables els russos del malware o programa maligne BadRabbit, que bloqueja ordinadors i exigeix un rescat per revertir el dany. Aquest programari va afectar, el 2017, la xarxa de metro de Kíev, l’aeroport d’Odessa (Ucraïna) i el Banc Central de Rússia, segons Londres. El Foreign Office estén les seves acusacions al cop de l’any passat contra l’Agència Mundial Antidopatge, que va provocar la divulgació d’historials mèdics d’atletes, i el del 2016 contra el Partit Demòcrata nord-americà durant la campanya presidencial.

“El nostre missatge és clar: amb els nostres aliats donarem a conèixer i respondrem als intents del GRU de minar l’estabilitat internacional”, va advertir Hunt. Des de Brussel·les, on participava en una reunió de l’OTAN, el ministre britànic de Defensa, Gavin Williamson, va anar més enllà i va qualificar Rússia d’“estat pària”, i va instar els aliats a “aïllar” Moscou després d’haver actuat en casos com ara el de Serguei Skripal, l’exespia rus enverinat per agents del GRU a Anglaterra, juntament amb la seva filla.

Investigacions sensibles

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va assegurar que l’Aliança reforçarà les seves defenses contra els ciberatacs.

Després de les denúncies de Londres, Holanda va desvelar, ahir, que va avortar un atac cibernètic de pirates russos contra l’Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ), amb seu a la Haia, i que va expulsar els quatre agents involucrats en l’acció, que havien viatjat fins al país centreeuropeu per interferir en el wifi de l’organisme. En roda de premsa, la ministra holandesa de Defensa, Ank Bijleveld, va explicar que l’operació va tenir lloc el 13 d’abril passat i que els quatre oficials que van participar en l’ofensiva cibernètica van ser posats en un avió a Moscou el mateix dia de la seva detenció. Entre el material que se’ls va intervenir hi havia un ordinador portàtil des del qual s’havien fet connexions al Brasil, Suïssa i Malàisia per intentar interferir en la investigació sobre la caiguda de l’avió de Malaysia Airlines a l’est d’Ucraïna, abatut per un míssil rus el 2014. Els sospitosos planejaven traslladar-se l’endemà prop d’un laboratori a Berna, segons va informar el cap del contraespionatge holandès.

Es dona la circumstància que, durant el mes d’abril, les reunions eren freqüents a l’OPAQ, ja que hi havia dues investigacions en marxa molt polèmiques, una sobre l’atac químic contra els Skripal, al març, i l’altra sobre el presumpte ús d’armes prohibides contra la població civil a la localitat de Duma, a Síria, on Rússia combat al costat del règim del president Al-Assad.

També el Canadà va denunciar atacs i el Departament de Justícia dels EUA, que va acusar ahir set oficials dels serveis secrets russos de pirateig informàtic a empreses de control de dopatge en un intent de desviar l’atenció sobre el programa de dopatge d’atletes finançat per Rússia. Els noms de quatre dels acusats coincideixen amb els que van donar les autoritats holandeses en relació amb l’atac frustrat de l’OPAQ.

LES FRASES

Respondrem al GRU [espionatge militar rus] en el seu intent de minar l’estabilitat internacional
Jeremy Hunt
MINISTRE D’EXTERIORS BRITÀNIC
Moscou es comporta de manera temerària i irresponsable
James Mattis
SECRETARI DE DEFENSA DELS EUA

“Una altra campanya antirussa”

Redacció

Rússia va relacionar ahir les acusacions sobre presumptes atacs cibernètics a organismes internacionals –com ara l’Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ)– amb una ofensiva occidental contra el Kremlin que tindria per objectiu “desinformar” i confondre l’opinió pública. “L’espionatgemania està agafant embranzida”, va declarar en roda de premsa la portaveu del Ministeri rus d’Exteriors, Maria Zakhàrova, que va emmarcar les acusacions en “una nova campanya internacional antirusa”. Pel president del comitè d’Exteriors del Senat, Leonid Slutski, les denúncies contra l’espionatge militar rus (GRU) suposen un intent de “deslegitimar Rússia” per “justificar l’ús de mesures il·legals” contra el país.

Des de Brussel·les, la UE va condemnar aquestes accions, que “minen el dret i les institucions internacionals” i es va comprometre a reforçar la seguretat dels estats membres i les institucions en l’“àmbit digital”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona