Política

Els comuns volen comicis si no es garanteix l’estabilitat

Lamenten que es torni a la dinàmica d’anar de “crisi en crisi” i es faci “saltar pels aires” l’acord pels diputats suspesos al qual van donar suport

L’oposició qualifica de “vergonya” la suspensió del ple

Catalunya en Comú-Podem (CatECP) va aconsellar a Junts per Catalunya (JxCat) i Esquerra Republicana (ERC) que, si la resposta a la pregunta de “si són capaços de mantenir i garantir l’estabilitat aquesta legislatura” és negativa, haurien de convocar eleccions. Així ho va afirmar ahir la presidenta del grup parlamentari, Jèssica Albiach, tot i que va matisar que considerava que no era la millor opció perquè “significava allargar la paràlisi”, ja que ells sols no poden solucionar el bloqueig, però tampoc es pot continuar “de crisi en crisi” i amb un govern que “no té cap rumb”. Dos dies després que els comuns haguessin estat “generosos” donant suport al dictamen del ple sobre els diputats suspesos per “desbloquejar el Parlament i fer polítiques per a la gent”, Albiach va lamentar que l’haguessin “fet saltar pels aires”, posant fi a la seguretat jurídica de la institució per culpa de “la lluita per l’hegemonia de l’espai independentista”, el “sectarisme” i els ànims de venjança entre ERC i JxCat.

La demanda d’eleccions feta per l’oposició només va tornar a sortir de la boca del portaveu del PP, Xavier García Albiol, que va qualificar d’“estafa a la democràcia” el que va passar ahir en el ple i va acusar JxCat, ERC i la CUP de pervertir les institucions catalanes i d’actuar com uns “antisistema dins les pròpies institucions catalanes” afavorint la seva “autodestrucció”.

La portaveu del principal grup de l’oposició, Inés Arrimadas (Cs) va seguir el discurs del seu líder, Albert Rivera, molt centrat en el desgast al govern de l’Estat i va preguntar en veu alta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez “què més ha de passar a Catalunya perquè actuï i accepti que ha de protegir milions de catalans?” Arrimadas va qualificar de “vergonya” i va dir que sentia una “immensa tristesa” pel que havia passat ahir al Parlament, un fet que, segons ella, culminava “una setmana negra”. En aquest sentit va recordar el que considera també un “assalt violent” del Parlament dilluns o acords per incomplir resolucions judicials.

Tardor calenta per al PSC

La portaveu parlamentària socialista, Eva Granados, a més de coincidir a qualificar de “vergonya” els fets d’ahir que van portat a la suspensió del ple, també va fer servir la ironia, en demanar al president de la Generalitat, Quim Torra, “si per tardor calenta es referia a això”. Granados va començar assegurant que la legislatura ja havia començat tocada amb “un engany, abans i després” i, per aquest motiu, hi va afegir que estava clar que “el que comença malament, acaba malament”. Per la socialista, el Parlament “està tancat des del juliol” i hi va afegir que no sabia si hi havia govern ni qui manava perquè “l’independentisme ha col·lapsat, el govern ha col·lapsat i no sabem quins suports té Torra”.

La CUP va optar per un discurs serè lamentant que el problema de fons era que “no es pot exercir amb llibertat una acció política” per la ingerència de l’Estat espanyol, en paraules de Maria Sirvent. Els anticapitalistes esperen convocar la militància per “fer una anàlisi rigorosa i col·lectiva” dels efectes de la interlocutòria del jutge Llarena, però van recordar que mantenen que els diputats no estan suspesos per decisió presa amb majoria absoluta, que els drets i deures dels diputats estan intactes i que les delegacions fetes per la mesa eren vigents.

Què més ha de passar a Catalunya perquè el senyor Sánchez actuï?
Inés Arrimadas
CIUtADANS
Si els diputats de JxCat voten, cometran un acte no legal i anirem a l’empara del Constitucional
Eva Granados
PSC
L’independentisme ha col·lapsat, el govern ha col·lapsat i no sabem quins suports té Torra
Eva Granados
PSC
Torra està sol i només despenja el telèfon quan el truquen des de Brussel·les
Jèssica Albiach
Catalunya En Comú-Podem
Fa mesos que arrosseguem aquesta situació complexa i cal una anàlisi rigorosa i, sobretot, col·lectiva
Maria Sirvent
CUP
Catalunya està governada pels antisistema dins les pròpies institucions catalanes
Xavier García Albiol
Partit Popular

Els socialistes amenacen amb el Constitucional

Sobre l’acord assolit entre JxCAT i ERC que hi va haver dimarts, la portaveu socialista, Eva Granados, va assegurar que demanaran l’empara del Tribunal Constitucional si el dia de la represa de la sessió plenària el president del Parlament, Roger Torrent (ERC), afirma que els quatre diputats de JxCat poden votar en considerar que es cometrà un “acte no legal”. Per Granados, la formació de Torra va “trair l’acord amb ERC, ja que va recordar que delegar el vot “no és possible”, i va dir que les votacions viscudes dimarts en el ple eren una comèdia, però “barata”, ja que, a parer del seu grup, i com ja van advertir, els diputats estaven suspesos des de l’inici, “no voten, ni cobren”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia