Política

JOAN ESTARRIOLA

ALCALDE DE FONTCOBERTA

“Aviat completarem el programa electoral”

L’alcalde afirma que els falta acabar de lligar dos projectes per aconseguir-ho

Diu que té il·lusió per aspirar a la reelecció

Joan Estarriola va néixer a Fontcoberta l’any 1955 i és cap de magatzem d’una coneguda multinacional del ram de l’alimentació. És el seu cinquè mandat a l’Ajuntament, els dos primers a l’oposició, i els tres últims a l’alcaldia. També és a la Diputació. Sempre per ERC, partit del qual és president comarcal. Diu que té il·lusió per aspirar a la reelecció.

L’alcalde de Fontcoberta analitza en aquesta entrevista el grau de compliment del programa electoral que el va dur a revalidar l’alcaldia per tercera vegada consecutiva. Estarriola afirma també que l’eix que mou el seu govern és fer actuacions per tot el municipi, no només als nuclis més habitats. A més a més, subratlla que Fontcoberta és un municipi amb una població molt disseminada i eminentment rural.

Passem comptes. En quin estat d’execució està el programa electoral amb el qual van concórrer a les eleccions?
A hores d’ara, tenim pendents d’adjudicació dues obres. Esperem que no hi hagi entrebancs per encarregar-les i dur-les a terme en un termini breu de temps i, lògicament, abans de finalitzar el present mandat. Quan ho hàgim fet, haurem complert la totalitat del nostre programa electoral.
De quines actuacions parla?
La primera d’aquestes actuacions és la millora i consolidació de l’esplanada del Clot de Melianta. Es tracta sobretot d’arreglar un marge que hi ha molt a prop dels habitatges. No hi ha cap risc per als que hi viuen, però s’ha de consolidar per evitar una esllavissada.
De què depèn que aquest projecte tiri endavant?
Del fet que el Departament de Governació ens confirmi una subvenció d’uns 20.000 euros; amb aquesta subvenció i amb la de 60.000 euros que ja ens ha concedit l’Agència Catalana de l’Aigua, podrem impulsar l’obra.
I l’altra?
L’altra actuació en què estem treballant és la nova depuradora de Vilademuls. En aquest cas, estem negociant amb l’Agència Catalana de l’Aigua per poder executar la construcció d’aquest equipament de sanejament.
Aquesta és la feina que els queda pendent de fer. Quina han fet des del principi d’aquest mandat?
Hem enllestit l’itinerari de la platja d’Espolla. És una actuació fonamental per a la conservació dels nostres actius patrimonials. Ha de servir per posar un fre a la disbauxa. La platja d’Espolla és un estanyol intermitent que forma part del mateix sistema lacustre de l’estany de Banyoles i que només s’omple en èpoques de pluges, ja que es troba a més altura. És un indiscutible actiu del nostre entorn natural.
D’altres actuacions?
Sí, n’hem executat una altra de molta importància. Estem a punt d’adjudicar el nou pla de camins del nostre municipi. Demà s’acaba el termini perquè les empreses que hi estiguin interessades presentin les seves pliques i, per tant, aviat es resoldrà el concurs i es podran iniciar les obres. Un cop executades aquestes obres, haurem cobert amb reg asfàltic quasi la totalitat dels camins i pistes forestals que condueixen a nuclis habitats. En concret, haurem pavimentat el 90% dels 25 quilòmetres d’aquest tipus de vies que hi ha a Fontcoberta.
La situació econòmica ha estat difícil per als ajuntaments del país. Hi ha algun projecte que se n’hagi ressentit especialment?
Sí, el que preveu la reconversió de la travessera de Melianta de la carretera que uneix Banyoles i Figueres, la carretera GIP 5121.
Amb quina problemàtica s’han trobat per fer efectiu aquest projecte?
Era una obra que, inicialment, estava inclosa al Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya. En concret, incloïa el conveni que preveia la desafectació d’aquest tram de la carretera i que havia de fer efectives les obres de reconversió d’una travessera urbana d’una carretera en un carrer. Cal tenir en compte que és un vial urbanitzat i amb habitatges a banda i banda, però amb problemes com les diferents cotes de nivell de les voreres, entre molts altres, una situació que el projecte havia d’ordenar.
I com han aconseguit desbloquejar aquest tema?
Hem aconseguit una subvenció de la Diputació de Girona per impulsar els treballs, que s’executaran en dues anualitats. La primera d’aquestes anualitats és la de major dotació pressupostària i, en concret, preveu una inversió total de 160.000 euros, i la segona, de 70.000 euros.
Per tant, tema desencallat?
Sí, i és una actuació urbanística realment important i urgent, perquè en aquest tram del municipi la xarxa de distribució d’aigua potable és encara d’uralita, és a dir, de fibrociment. A dins dels tubs d’uralita hi ha un altre tub. Hi ha moltes avaries, es trenca per molts punts, i és difícil d’arreglar.
Vostè governa en majoria amb cinc regidors, però amb quatre regidors de CiU, ara PDeCAT, a l’oposició. Com valora el clima polític a l’Ajuntament?
Hi ha bona entesa en general. Crec que puc dir que tots som amics. En l’àmbit de les actuacions ideològiques, hi ha sintonia, més sintonia que la demostrada últimament pels dos partits en l’àmbit nacional. No hi ha hagut cap problema en totes les decisions que ha pres el ple en l’àmbit polític.
I quant al dia a dia i la gestió dels altres assumptes?
Bé, en aquest cas, cadascun dels dos partits té el seu projecte de poble. Tenim un municipi amb una població molt disseminada, on el 85% dels veïns estan agrupats majoritàriament en un sol nucli. Entenem que hem de fer les coses no només pensant en els nuclis més habitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona