Política

Braçades a l’estany de Banyoles per alleujar la travessia de Raül Romeva

Prop de dues-centes persones van reivindicar la llibertat dels presos nedant 1.000 metres

L’acte es va fer per la passió de Romeva per la natació

Prop de quatre-centes persones es van concentrar ahir al migdia al Club Natació Banyoles per respondre a la convocatòria que tenia com a lema Braçades per la llibertat, per reivindicar la llibertat dels presos polítics a través d’una nedada popular, una iniciativa que va sorgir arran de la passió per la natació de l’exconseller empresonat Raül Romeva. La meitat dels presents, unes dues-centes persones, van complir el propòsit de cobrir nedant 1.000 metres amb sortida i arribada a les instal·lacions del Club Natació Banyoles. El gruix dels participants van fer el recorregut al darrere d’uns nedadors que portaven cartells amb lletres que formaven la paraula llibertat. Tant a la sortida com a l’arribada de la nedada es van sentir, tant des de l’aigua com des de la terra ferma, proclames a favor de la llibertat dels presos.

La iniciativa havia estat convocada per amics i companys de l’exconseller empresonat Raül Romeva, agrupats en la plataforma freeromeva.cat. Abans que els participants es capbussessin a les aigües de l’estany, els organitzadors van fer uns parlaments a càrrec de Jonathan Gómez, amic i entrenador de l’exconseller, i Diana Riba, parella de Romeva. Gómez va llegir una primera carta d’un pres del centre de Lledoners (on durant l’estiu els interns poden fer ús d’una piscina), en què agraïa els cursos de natació que els havien impartit el mateix Gómez i Romeva –vegeu la peça–. La part més emotiva, però, va ser quan Diana Riba va llegir una carta de la seva parella: Romeva hi agraïa les “braçades solidàries” que s’han organitzat en piscines, al mar (recentment a l’estret de Gibraltar), o la d’ahir a l’estany de Banyoles. Unes iniciatives de suport que, segons les paraules del pres, “il·luminen la foscor que suposa el captiveri”. “No som aquí per cap ànsia de victòria sobre ningú, sinó per la voluntat col·lectiva de construir un futur per a tothom, sense exclusions, en l’esperit de les aigües obertes, de la natació en grup, en què l’objectiu no és arribar ben lluny sinó que ningú es quedi enrere. Aquesta travessa és llarga, és dura, però no tenim por; estem ben entrenats i tenim la mentalitat adequada”, afirmava Romeva en la carta, en què va agrair el suport de l’acte.

Riba, que va admetre que des que la seva parella ha estat empresonada no havia pogut nedar, ahir es va tirar a l’estany per participar en l’acte. També hi havia la nedadora banyolina Sònia Cervià, tot i que ella es va centrar en la logística de l’organització, i el nedador Miquel Sunyer, que va cloure la manifestació amb una xerrada sobre les Vies Braves. Els donatius recollits durant l’acte amb la venda de casquets de natació seran per a l’Associació Catalana pels Drets Civils.

LES FRASES

Aquesta travessa és llarga, és dura i plena d’imponderables, però no tenim por; estem ben entrenats i tenim la mentalitat adequada
Les iniciatives de les vostres braçades solidàries il·luminen la foscor que suposa el captiveri
Raül Romeva
Fragments de la carta llegida a banyoles

Cursets de natació a la presó

Amb el trasllat de la presó d’Estremera a la de Lledoners, on hi ha una piscina, Raül Romeva va poder tornar a practicar aquest estiu passat la natació, la seva passió. La piscina (que no cobreix en profunditat per motius de seguretat) només servia per remullar-se però no pas per nedar. Romeva va fer que s’hi instal·lés un carril per nedar i en veure’l nedar es va generar la demanda de fer un curset de natació per als presos, que van impartir el mateix Romeva i el seu entrenador, Jonathan Gómez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri