Política

Itàlia

Gir en el cas de Stefano Cucchi

El mur de l’‘omertà’ s’ensorra a Roma

Un carrabiner imputat per l’homicidi d’un jove trenca el silenci i relata la pallissa que dos policies li haurien infligit

El cas es converteix en un símbol contra la injustícia i és un cop per a Salvini, partidari de la tortura

Hi ha històries de successos que marquen tota una generació i que acaben esdevenint un símbol de lluita contra la injustícia. A Itàlia, aquest és el cas de Stefano Cucchi, un jove romà aparegut mort amb evidents signes d’haver estat brutalment apallissat mentre estava sota custòdia policial. Ahir, després d’un enrevessat periple judicial de nou anys encara en curs, el cas va fer un gir inesperat amb la confessió d’un dels carrabiners imputats per homicidi preterintencional; és a dir, que haurien actuat amb la intenció de provocar lesions i va acabar causant la mort de la víctima.

Stefano tenia 31 anys i treballava d’aparellador amb el seu pare en un barri popular de Roma. Tenia problemes amb les drogues; en consumia i de vegades en venia. Una nit d’octubre del 2009, cinc carrabiners el van arrestar per possessió de 20 grams d’haixix i tres dosis de cocaïna. El van dur a comissaria i allà va rebre una pallissa que li va trencar dues vèrtebres.

A partir d’aleshores, Stefano va ser víctima d’un cúmul de despropòsits, males pràctiques i de l’omertà. Ferit i aïllat, se li va impedir comunicar-se amb l’advocat i amb la família. Al cap de set dies va aparèixer mort a l’ala carcerària d’un hospital. Cap dels 140 funcionaris que van tenir tracte amb ell mentre era detingut hi van intervenir, malgrat que els senyals de maltractament eren ben visibles.

El cas de Cucchi hauria quedat enterrat com tants d’altres si no hagués estat per la tenacitat de la seva germana Ilaria. A Itàlia no existia el delicte de tortura fins l’any passat quan, per pressions internacionals, es va incorporar al Codi Penal. Matteo Salvini, ara ministre de l’Interior, ha estat un dels grans detractors del fet que la tortura fos delicte perquè, segons el seu parer, això “impedeix a la policia fer bé la seva feina”.

Ahir, un dels carrabiners imputats va explicar fil per randa la pallissa que dos agents més haurien propinat al jove. “Li van clavar una coça al cap tan forta mentre era a terra que encara en recordo el soroll”, va dir. El carrabiner assegura que ho va denunciar, però els seus superiors ho van tapar i el van amenaçar.

La confessió arriba després que s’hagi estrenat Sulla mia pelle, una pel·lícula sobre la mort de Stefano que ha trasbalsat Itàlia. Ilaria, que va dedicar la pel·lícula a Salvini, estava exultant: “Finalment el mur d’omertà ha caigut”. I amb llàgrimes als ulls, va exigir: “L’Estat ens ha de demanar perdó.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona