Política

L’antifeixisme denuncia la impunitat de l’extrema dreta

Almenys 2.000 persones (segons la Guàrdia Urbana) es manifesten pel centre de Barcelona contra el creixement de les “exaltacions feixistes”

Un fort dispositiu policial segueix de prop

La manifestació antifeixista i de rebuig al dia de la hispanitat creix i alerta de “l’augment de la presència feixista” als carrers, així com de la “impunitat de les seves agressions”.

La mobilització convocada per la Plataforma Antifeixista sota el lema L’antifeixisme és cosa de totes ha aplegat almenys unes 2.000 persones, segons les xifres de la Guàrdia Urbana, un augment notable respecte de les 350 persones que el mateix cos policial va calcular fa un any.

La marxa ha començat al migdia als Jardinets de Gràcia i no ha acabat fins dues hores més tard amb l’arribada al Parc de Joan Miró, on s’ha llegit el manifest. Els Mossos d’Esquadra han desviat el recorregut de la marxa antifeixista per evitar que confluís amb la manifestació per la unitat d’Espanya impulsada pel moviment cívic Espanya i Catalans i altres entitats, en el Passeig de Gràcia. Un fort dispositiu policial ha seguit de prop la manifestació antifeixista.

El manifest de l’organització alerta que “el feixisme no és només allò que representen les formacions d’extrema dreta” sinó “totes les reivindicacions que amagades darrere un discurs de patriotisme nacionalista pretenen acabar amb qualsevol projecte d’emancipació social”. “Els últims esdeveniments viscuts pronostiquen que l’actual situació política a Catalunya constitueix una “atmosfera idònia perquè s’alimentin els discursos nacional-patriòtics, motivats per la defensa de la unitat d’Espanya, però alhora carregats d’un supremacisme polític i racial”. “En definitiva, una infinitat d’exaltacions feixistes”, afegeix.

“L’augment de la presència feixista als nostres carrers traça una radiografia de la gravetat que adquireix la situació: la impunitat de les seves agressions”, constata el manifest. I assegura que aquest feixisme constitueix “l’avantguarda de la ignorància i lo’di que es perpetua gràcies a la complicitat de l’aparell filofeixista que perviu des del 1978 i on el poder judicial, amb el seu braç armat: la policia, generen discursos de convivència i permissivitat amb l’extrema dreta”.

En aquest marc, el text també denuncia “la trama de criminalització” contra l’antifeixisme.

L’organització juvenil Arran ha denunciat a les xarxes aquesta modificació del recorregut: “Els Mossos ens paren i obliguen a canviar el recorregut de la manifestació antifeixista del 12-O a Barcelona. Aquesta és la vostra mobilització permanent, Miquel Buch i Quim Torra?”.

Segons ha pogut comprovar aquest diari, al voltant del Parc de Joan Miró el dispositiu dels Mossos estava format per desenes de furgonetes, en contrast amb les 4 dotacions que han custodiat la concentració ultradretana que s’ha fet a Montjuïc, si bé és cert que la convocatòria de les organitzacions de l’extrema dreta més recalcitrant ha reunit poques desenes de persones.

Els actes convocats per organitzacions antifeixistes continuen a la tarda amb la manifestació de “resistència anticolonial, antiracista i antipatriarcal”, convocada a dos quarts de cinc davant del Palau de la Virreina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona