Política

Al-Assad ha fet més de cent atacs amb armes químiques

Una investigació de la BBC revela que Damasc ha incomplert la prohibició d’utilitzar substàncies prohibides

El règim es va comprometre a destruir els arsenals arran de la massacre del 2013

La cadena de televisió britànica BBC va revelar ahir que, segons una investigació de Panorama i el seu servei en àrab, Síria ha estat objecte de més d’un centenar d’atacs amb armes químiques des que el president del país, Baixar al-Assad, es va comprometre a destruir els estocs que hi havia, ara fa cinc anys. Segons la BBC, hi ha proves que, tot i la insistència del règim a negar l’existència d’aquestes armes prohibides, els atacs amb substàncies com el gas de clor (la més utilitzada) s’han succeït en els darrers anys.

Síria va ratificar la Convenció sobre Armes Químiques (CAQ) un mes després d’un atac amb armes químiques l’agost del 2013 sobre diversos barris de Damasc, dut a terme amb el gas nerviós sarín, que va provocar centenars de morts. Aquella ofensiva va esgarrifar el món sencer, que assistia impotent a les imatges de persones en convulsió arran d’aquell atac.

Les potències occidentals van arribar a la conclusió que un atac d’aquell tipus només el podia haver dut a terme el règim d’Al-Assad, però aquest en va culpar l’oposició. La versió del líder sirià no va convèncer els Estats Units, que van amenaçar amb represàlies, però Rússia, el gran aliat de Síria, va salvar el dictador amb un acord amb Damasc, segons el qual Síria es comprometia a destruir el seu arsenal químic.

Tot i que l’Organització per a la Prohibició d’Armes Químiques (OPAQ) i les Nacions Unides van destruir les 1.300 tones de material químic que el règim sirià va declarar que tenia, els atacs amb armes químiques al país no s’han aturat.

L’ús d’armes químiques està prohibit per la legislació humanitària internacional amb independència de si l’objectiu atacat és legítim o no, ja que els efectes d’aquest armament són indiscriminats per naturalesa i estan dissenyades per causar danys superflus i patiment innecessari. Des de l’any 2014, la missió de supervisió de l’OPAQ a Síria i l’ara ja inactiu Mecanisme d’Investigació Conjunt de l’ONU han investigat acusacions d’ús d’armes químiques a Síria i han confirmat que s’han utilitzat, o si més no és molt probable que hagi estat així, armes químiques en 37 incidents des del setembre del 2013 fins a l’abril del 2018. La comissió d’investigació internacional independent del Consell de Drets Humans de l’ONU a Síria i altres organismes associats han determinat que s’han utilitzat armes químiques en divuit casos més.

La investigació de la BBC, però, ha analitzat 164 denúncies d’atacs d’aquest tipus des que Síria va firmar la CAQ, ara fa cinc anys, i ha conclòs que hi ha proves sòlides que es van fer servir armes químiques en 106 d’aquests casos, cosa que suposa un ús sovintejat.

LA XIFRA

106
casos
de 164 denunciats ha trobat la BBC que s’han fet servir armes químiques des de fa cinc anys.

Xocs a la zona desmilitaritzada

Les forces governamentals sirianes i diverses faccions gihadistes es van atacar ahir a la zona desmilitaritzada situada a les províncies sirianes d’Idlib i Hama, el dia en què es compleix el termini per aplicar l’acord firmat entre Turquia i Rússia per buidar la zona, segons va informar l’Observatori Sirià de Drets Humans. Les tropes sirianes van disparar amb metralladores en zones del poble de Sikik, al sud d’Idlib, dins de la zona desmilitaritzada, segons va informar l’ONG, que va afegir que els insurgents van atacar amb metralletes la zona d’Atshan, al nord de la província de Hama. Aquests són els primers atacs que es produeixen el dia en què les forces opositores i sirianes havien de deixar desallotjada una franja d’entre quinze i vint quilòmetres d’ample que ha de dividir les posicions de les tropes sirianes i les de l’oposició, segons van acordar fa un mes Turquia i Rússia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona