Política

ESTATS UNITS

Trump envia el secretari d’Estat a Riad per l’afer del periodista saudita

El secretari d’Estat dels EUA, Mike Pompeo, va viatjar ahir a Riad per reunir-se amb el rei Salman bin Abdelaziz i abordar el cas del periodista saudita Jamal Khashoggi, desaparegut el 2 de octubre passat després d’haver entrat al consolat del seu país a Istanbul. Fonts turques diuen que tenen proves que el periodista, columnista del diari The Washington Post, va ser assassinat al recinte diplomàtic per un equip dels serveis secrets saudites i el seu cos, esquarterat i retirat del local.

La confirmació del viatge de Pompeo va arribar després que el president Trump expliqués que havia telefonat al rei saudita i que aquest va negar que sabés del que ha passat a Khashoggi. Després de deixar clar el desig que l’afer del periodista desaparegut no afecti els contractes milionaris de vendes d’armes a Riad, el líder nord-americà ha assegurat, aquests darrers dies, que arribarà fins al final per aclarir el cas.

Fa dues setmanes, Khashoggi va entrar al consolat saudita d’Istanbul per recollir uns documents que necessitava per casar-se amb la seva promesa turca, que es va esperar fora de l’edifici. Des de llavors no es tenen notícies del parador del periodista, crític amb la monarquia saudita. Segons el Washington Post, el govern turc hauria informat els EUA que disposa de gravacions d’àudio i vídeo que demostrarien que Khashoggi va ser assassinat al consolat. Líders mundials, com ara el secretari general de l’ONU, António Guterres, o el president francès Macron, entre d’altres, han demanat que s’aclareixin les causes de la desaparició. Khashoggi, en el passat pròxim a la monarquia saudita, se’n va distanciar l’estiu passat, quan el príncep hereu va pujar a posicions de poder.

Els investigadors turcs, per la seva banda, tenien previst inspeccionar ahir el consolat d’Istanbul, en el marc de la investigació conjunta amb els saudites. També una font oficial saudita va revelar que el rei ha ordenat al fiscal obrir una investigació interna sobre l’afer a partir de la informació de l’equip conjunt amb els turcs a Istanbul.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona