Política

May mira d’agradar a tothom

queixa

La primera ministra diu que el pla de contingència per a la frontera amb Irlanda bloqueja el pacte del ‘Brexit’

Sturgeon demana una ampliació del període de transició per poder negociar mantenir-se en el mercat únic

Theresa May va criticar ahir, en una compareixença al Parlament de Westminster, l’actitud dels negociadors europeus amb la frontera d’Irlanda del Nord i va dir que aquest és el principal obstacle per tancar un pacte amb la Unió Europea (UE) sobre la sortida del Regne Unit. May va explicar que la UE estaria d’acord amb el seu pla per quedar-se dins de la unió duanera temporalment per evitar una frontera a Irlanda del Nord que posaria en risc els acords de pau a la regió, però imposa condicions que no pot acceptar.

Segons May, hi hauria dos problemes. El primer és que la UE vol que Irlanda del Nord es quedi dins de la unió duanera en el cas que el Regne Unit l’abandoni i no es trobi una fórmula tecnològica per evitar la instauració de controls fronterers. Això significaria haver de traslladar la frontera al mar que separa les illes de la Gran Bretanya i Irlanda. Els unionistes nord-irlandesos, que sostenen el govern de May a Londres, ja han dit que aquesta condició és “inacceptable”. “La UE vol un pla de contingència per al pla de contingència, una pòlissa d’assegurança per a la pòlissa d’assegurança”, va denunciar May. “Hem deixat molt clar que no acceptarem cap pacte que amenaci la integritat del Regne Unit”, va afirmar.

El segon problema és que el govern de May vol que el Regne Unit es mantingui dins de la unió duanera durant un període limitat de temps, mentre duri l’etapa de transició, fins al desembre del 2021. “Necessito poder mirar els ciutadans britànics als ulls i dir-los que aquest pla de contingència és una solució temporal”, va assegurar May. Els brexiters del seu partit, contraris al pla de May, no acceptarien una solució que no fos temporal.

No obstant això, la primera ministra britànica va afirmar que “s’han fet progressos reals en les últimes setmanes” i que veu “factible” arribar a un acord amb la UE. “Estem entrant en la fase final de les negociacions i hem de mantenir el cap fred”, va assenyalar. I hi va afegir: “Continuo pensant que la millor opció per a les dues parts és un pacte negociat i encara crec que el podem assolir.”

En resposta al seu discurs, el líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, va demanar a May que posi els interessos del país per sobre dels del seu partit. L’optimisme de May contrasta amb l’escepticisme del president del Consell Europeu, Donald Tusk, que ahir va enviar una carta als líders europeus per advertir-los que “cal preparar la UE per a un escenari de falta d’acord”, una opció “més probable que mai”.

Per la seva banda, la primera ministra escocesa, en un discurs a Londres ahir, va tornar a demanar una extensió del període de transició de 21 mesos, que començarà a partir del 29 de març de l’any que ve, quan es consumi el Brexit. “Cal ampliar el període de transició per evitar caure en un altre precipici”, va dir Sturgeon, una possibilitat descartada per Downing Street.

Sturgeon també va demanar a May que reconsideri la decisió de retirar el país del mercat únic i de la unió duanera. En aquest sentit, el govern nacionalista escocès va lliurar ahir un informe a Londres en què exposa la seva solució per mantenir-se en el mercat únic i la unió duanera. Durant el congrés del partit, la setmana passada, Sturgeon va declarar que la independència d’Escòcia li semblava inevitable. Ahir es va presentar una nova campanya per recaptar fons per promoure-la.

Sembla complicat que s’arribi a un acord abans de la cimera europea de demà. El primer ministre irlandès, Leo Varadkar, va assenyalar que l’acord es podria endarrerir fins al desembre. Un cop s’arribi a un pacte, s’haurà de votar al Parlament, on tant els tories euroescèptics com els unionistes nord-irlandesos han dit que vetaran qualsevol concessió que faci May.

No acceptarem cap pacte que amenaci la integritat del Regne Unit
Theresa May
primera ministra britànica
És necessari ampliar el període de transició per evitar caure en un altre precipici
Nicola Sturgeon
primera ministra d’escòcia

El Sinn Féin reclama un referèndum

La líder del Sinn Féin, Mary Lou McDonald, va declarar ahir, abans de reunir-se amb Theresa May, que demanaria un referèndum sobre el futur d’Irlanda del Nord per decidir si el territori continua dins del Regne Unit o s’annexiona a Irlanda en el cas que Londres no arribi a un acord amb la UE per al Brexit. Considera que això significaria l’aixecament d’una frontera que afectaria la convivència i la pau al territori. El govern britànic diu que això no passaria, però l’Organització Mundial del Comerç l’obligaria a fer-ho, segons els seus estatuts. El principi d’autodeterminació d’Irlanda del Nord està previst en els acords de pau del 1998 si hi ha prou evidències per creure que la majoria dels nord-irlandesos donarien suport a la reunificació de l’illa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona