Política

El govern rellança la llei per al vot electrònic des de l’exterior

El 155 va interrompre la tramitació de la norma, que el Consell de Garanties Estatutàries ja va avalar

Maragall dimitirà abans de dues setmanes per ser candidat d’ERC

El govern va rescatar ahir la llei que ha de permetre als catalans residents a l’estranger votar per via electrònica en unes eleccions al Parlament –i altres processos electorals que depenguin de la Generalitat–. L’aplicació de l’article 155 va escabetxar la tramitació de la norma, que ara es reprèn amb la ratificació del projecte de llei. “Si no hi hagués hagut 155, aquesta llei estaria vigent, perquè hauria completat el procés parlamentari. Reprenem el camí interromput per la força de l’Estat”, va resumir el conseller d’Acció Exterior. Ernest Maragall confia que la llei s’aprovarà malgrat que el govern no disposi d’una majoria assegurada a la cambra. De fet, cal una majoria qualificada de dos terços perquè tiri endavant. “Francament, ¿és imaginable que algun grup estigui en contra d’ampliar els drets dels nostres ciutadans?”, va posar en dubte el conseller.

A petició de Ciutadans, el Consell de Garanties Estatutàries ja va analitzar el projecte de llei anterior, que no ha canviat, i va donar-li el vistiplau en entendre que no contradiu la Constitució. Només va recomanar que es facin proves abans d’aplicar-lo per garantir el correcte funcionament i la fiabilitat del sistema i que se signin els convenis de col·laboració administrativa amb l’Estat espanyol.

En qualsevol cas, el text pretén equiparar la participació des de l’estranger amb la que es registra a Catalunya, amb un mecanisme “segur i exigent des del punt de vista tecnològic, jurídicament blindat” que “garanteix la confidencialitat i la privacitat”.

D’aquesta manera, s’estalviaria tota la casuística d’impediments a l’hora de votar des de fora per correu, que, segons el conseller, “ofereix febleses i tota mena d’anècdotes poc afortunades per exercir el dret a vot per aquesta via”.

El rellançament del vot electrònic per als residents a l’estranger forma part de l’agenda en curs que Maragall està decidit a continuar desplegant mentre sigui titular d’Acció Exterior. “No hi haurà coincidència entre el càrrec de conseller i el de candidat” a les eleccions municipals per ERC a la ciutat de Barcelona, va garantir. Les primàries se celebraran divendres de la setmana que ve i l’endemà un congrés ratificarà la candidatura.

LA FRASE

Es tracta d’una segona aprovació. Si no fos per l’aplicació del 155, aquesta llei estaria vigent
Ernest Maragall
Conseller d’Acció exterior

Mantenir l’horari d’hivern tot l’any

El Consell Assessor per a la Reforma Horària dona suport a l’eliminació del canvi d’horari de primavera i tardor des d’un punt de vista fisiològic i recomana el manteniment de l’horari d’hivern (GMT+1) tot l’any, segons un informe encarregat fa un mes pel govern donat a conèixer ahir. El document explica la desorganització horària a Catalunya en part per la decisió de situar Espanya en el fus horari GMT+1 l’any 1940. Els experts no troben dades que acreditin els beneficis econòmics que pugui tenir un suposat estalvi energètic derivat del canvi horari. L’informe recull que la sincronització del rellotge intern té afectacions sobre la salut i que més llum al vespre i poca al matí pot produir més alteracions del son. També conclou que, en el cas d’infants i adolescents, l’horari d’estiu (GMT+2) no coincideix amb els horaris escolars i afavoreix la tendència vespertina, amb la qual cosa pot disminuir el rendiment acadèmic. Sigui com vulgui, l’informe planteja la necessitat de debatre el retorn al fus horari de Greenwich en comptes del fus actual de Berlín, adoptat pel règim franquista per alinear-se amb l’Alemanya nazi. La decisió és competència de l’Estat. Sobre el canvi de fus, el consell assessor no és concloent i el vincula a un debat més ampli, d’abast europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona