Política

Els quatre vots de JxCat sí que comptaran en les comissions

Acord independentista a la mesa per comptabilitzar Puigdemont, Sànchez, Turull i Rull als grups de treball

Cs avisa que no tindrà en compte ni les dues delegacions d’ERC en les comissions que presideix

La mesa del Parlament va aprovar ahir mantenir el criteri que en les comissions s’utilitzi el vot ponderat en funció dels resultats electorals, en cas d’empat en les votacions; és a dir, permetrà computar els quatre diputats de Junts per Catalunya que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena vol suspendre i substituir: Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull. Aquest criteri va ser aprovat amb els vots conjunts dels representants de JxCat i d’ERC, que disposen de majoria en aquest òrgan, i en contra de la posició dels grups de Ciutadans i el PSC, que defensen que es tradueixi en les comissions la mateixa situació que hi ha en el ple, on no hi ha majoria independentista, ja que aquests quatre vots no es compten.

Si bé JxCat i ERC han perdut la preuada majoria parlamentària, la decisió d’ahir de la mesa significa un punt d’acostament entre els dos grups després del daltabaix que va obligar a endarrerir la darrera sessió del debat de política general i en què postconvergents i republicans van perdre diverses votacions. Tot i això, en les comissions es mantindrà la seva majoria quan es produeixi un vot ponderat.

El portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ha avançat avui que el seu partit no computarà els quatre vots dels diputats de JxC en qüestió en les comissions que presideix la seva formació, ni tan sols els dos d’ERC, d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, encara que deleguessin el vot, en “compliment” amb el dictat del Tribunal Suprem. El partit taronja presentarà aviat un recurs d’empara al Tribunal Constitucional contra l’acord assolit entre JxCat i ERC sobre aquests sis diputats.

Ciutadans presideix les comissions d’Afers Institucionals, Interior, Medi Ambient i Sostenibilitat, Empresa i Coneixement, de la Sindicatura de Comptes i de Polítiques de Joventut.

D’altra banda, la mesa va rebutjar la petició del PSC d’encarregar un nou informe jurídic als lletrats de la cambra per valorar si hi pot haver algun tipus d’inseguretat jurídica en les comissions, perquè tant JxCat com ERC entenen que ja existeix un informe anterior favorable a utilitzar el vot ponderat en funció dels resultats electorals. D’aquesta manera, la mesa manté el mateix criteri que va adoptar a mitjan setembre quan encara no s’havia resolt la situació dels quatre diputats perseguits de JxCat.

El vot ponderat a les comissions s’aplica comptant el nombre de diputats que correspon a cada grup en el ple segons els resultats electorals, criteri que s’ha seguit habitualment, segons van remarcar el 12 de setembre el secretari general i el lletrat major del Parlament. En concret, l’article 102.2 del reglament de la cambra recull que “en les votacions d’una comissió, s’entén que no hi ha empat quan, essent idèntic el sentit en què han votat els membres presents d’un mateix grup parlamentari, la igualtat de vots pot dirimir-se ponderant el nombre de vots de què cada grup disposa en el ple”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri