Política

Josep Borrell retira l’estatus diplomàtic al delegat de Flandes

El ministre d’Exteriors es queixa per tercera vegada a l’ambaixador belga per les crítiques del president flamenc a l’Estat espanyol per la situació dels presos polítics catalans

El Ministeri d’Afers Estrangers espanyol ha retirat l’estatus diplomàtic al delegat del govern de Flandes a l’Estat, André Hebbelinck, per les crítiques del president del Parlament flamenc a l’Estat espanyol. Ahir, el ministre Josep Borrell es va queixar un altre cop a l’ambaixador belga per les crítiques a Espanya del president de la cambra flamenca, Jan Peumans, que va assegurar que l’Estat espanyol “és incapaç de complir les condicions per formar part d’una Europa democràtica” perquè té “presos polítics”. Segons Borrell, els comentaris de Peumans són “inacceptables” i “impropis” d’un “país aliat i amic com Bèlgica”, i així ho va traslladar a l’ambaixador belga, a qui va comunicat la retirada de l’estatus diplomàtic al delegat del govern flamenc.

Amb la d’ahir és la tercera vegada en menys d’un mes que l’ambaixador belga és convocat al Ministeri d’Afers Estrangers com a protesta per les paraules de Peumans sobre el procés i les relacions entre el govern català i el govern espanyol.

En la reunió, que va durar mitja hora, el ministre va reiterar a l’ambaixador belga el “malestar” de l’executiu espanyol per les declaracions del president del Parlament flamenc, que va considerar “contràries a l’esperit de fraternitat entre pobles que comparteixen un projecte comú en el marc de la Unió Europea”.

Amb la decisió de Borrell, el delegat del govern de Flandes deixarà de ser “agent diplomàtic de l’ambaixada del Regne de Bèlgica” i perd “els corresponents privilegis i immunitats”. A diferència del que fa l’Estat espanyol amb els delegats de Catalunya, Bèlgica dona als representants del govern de Flandes arreu del món la possibilitat d’aspirar a l’estatus diplomàtic –sempre amb la condició que ho accepti el país on s’obri la delegació–. Però ara el govern espanyol ha informat Bèlgica que “no acreditarà en el futur com a personal diplomàtic de l’ambaixada belga cap persona que faci la funció de delegat o representant de la regió de Flandes a Espanya”. El delegat del govern flamenc podrà, segons ha comunicat el ministeri, continuar a l’Estat espanyol, “si ho desitja” fent “servei com a personal de la missió, però sense l’estatus diplomàtic”.

Hores abans de la tercera reunió entre Borrell i l’ambaixador belga, la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, va afirmar que al titular d’Exteriors li correspon defensar el “bon nom del nostre país quan es posa en dubte”, una tasca, hi va afegir, que “també correspon a tots els membres del govern espanyol”.

La primera vegada que el ministre Borrell va convocar l’ambaixador –el 20 de setembre passat– aquest li va respondre que “la política exterior de Bèlgica la decideix el govern federal i no pas el senyor Peumans”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA