Política

Clam per la llibertat des de Lledoners un any després de l’empresonament dels ‘Jordis’

Centenars de persones es concentren a l’exterior de la presó per reivindicar l’alliberament dels presos polítics

Voluntaris d’Òmnium i l’ANC enlairen 365 fanalets que representen cadascun dels dies que Sànchez i Cuixart porten a presó

Centenars de persones s’han concentrat aquest dimarts al vespre davant la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, per reivindicar l’alliberament de l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, quan es compleix un any del seu empresonament.

El moment àlgid de la trobada ha arribat amb l’enlairament de 365 fanalets, un per cada dia que s’han passat a la presó, amb la intenció que els presos els poguessin veure des de dins.

Durant la concentració, Sota el lema Un any de vergonya, un any de dignitat, hi ha hagut música, la lectura de cartes dels presos, llegides per persones del seu entorn.

En la seva missiva, Sànchez ha destacat la proximitat i el caliu de tots aquells que els han donat suport des de fora. “La vostra dignitat ens ha ajudat a mantenir-nos dignes dins la presó”, ha agraït. L’expresident de l’ANC ha animat els independentistes a exigir “incansablement” la unitat. “Només quan hem anat junts hem anat més lluny”, ha recordat.

Sobre el judici que se celebrarà properament i les acusacions que els mantenen en presó preventiva, Sànchez ha assenyalat que només acceptarà com a “justa” un veredicte per absolució. “No vam cometre cap delicte”, ha defensat. Sànchez ha demanat “tranquil·litat” per quan es doni a conèixer oficialment les penes que demana la fiscalia.

En la mateixa línia, el president d’Òmnium Cultural ha assenyalat que no volen sortir de la presó “si no és amb dignitat”.

També han fet parlaments els advocats Jaume Alonso-Cuevillas, Jordi Pina i els consellers Damià Calvet i Teresa Jordà.

Cuevillas ha avisat que el judici on s’ha de jutjar la causa del referèndum de l’1-O “se sap que serà injust”, “perquè a davant hi ha tribunals que no són parcials”. En to desafiant ha advertit que, per això, “en aquests judicis no anem a defensar-nos, sinó que anirem a atacar”. “Evidenciarem les greus carències democràtiques de l’estat espanyol”, ha avançat.

L’advocat ha assenyalat, tot i els moments de “desànim” que hi pugui haver entre l’independentisme, que s’han evidenciat al Parlament les darreres setmanes, per notar el veritable estat d’ànim de l’independentisme “cal mirar a la gent, no als partits”.

De la seva banda, Jordi Pina veu el judici sobre l’1-O com una “oportunitat històrica” per demostrar i “ensenyar al món” la determinació del poble de Catalunya. I en el cas d’una sentència condemnatòria, ha animat els assistents a no defallir, “perquè els presos no perden l’esperança”.

Crits d’unitat crítics

Durant les intervencions dels consellers Damià Calvet i Teresa Jordà, de Territori i Sostenibilitat i Agricultura respectivament, els assistents han cridat “unitat” en diverses ocasions i amb insistència. De fet, aquests crits els han trencat el discurs dels consellers en diverses ocasions. D’aquesta manera, el públic ha fet notar el descontentament per les estratègies de partit que s’han viscut les darreres setmanes durant les votacions al Parlament per qüestions, entre d’altres, com el vot delegat dels diputats que són a la presó o a l’exili.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa descarta ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona