Política

Lledoners s’omple d’estels per la dignitat dels Jordis

L’ANC i Òmnium enlairen 365 fanalets per commemorar els 365 dies que fa que estan presos i demanar l’alliberament

L’advocat Alonso Cuevillas anuncia que s’obre el judici oral contra Trapero i els Mossos

Un cel ple d’estels de llums per reclamar la llibertat de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, però sobretot per reivindicar la seva “dignitat” un any després del seu empresonament. Fins a 365 fanalets van enlairar la presó situada a Sant Joan de Vilatorrada sota l’atenta mirada de centenars de persones que es van aplegar en l’acte organitzat per l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural a l’esplanada del Mas de les Torres, on dues hores abans d’iniciar-se l’acte ja hi accedia una corrua de vehicles per aparcar-hi ordenadament malgrat un primer xàfec que no va anar a més.

En un acte evidentment emotiu, amb música, poesia, lectura de manifestos –un manifest de les dues entitats i dels dos presos polítics–, la novetat del dia la va donar l’advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso Cuevillas, que en els seus parlaments va anunciar que havia rebut la notificació que s’obria el judici oral contra el major Trapero i la cúpula de la direcció dels Mossos d’Esquadra per un delicte de sedició i organització criminal pels fets del 20 de setembre passat i de l’1-O, i que aviat es rebrien els escrits de la fiscalia.

L’advocat, que conjuntament amb el seus col·legues Jordi Pina i Marina Roig, que representen Sànchez i Cuixart respectivament, havien visitat moments abans els presos polítics a Lledoners, va qualificar les acusacions de rebel·lió i sedició i d’altres que han suposat una persecució de l’independentisme d’“injustes, absurdes i esperpèntiques”, recordant que hi ha “un miler d’imputats entre alcaldes, pallassos, activistes, metres i mecànics”. Amb tot, va assegurar que la voluntat era eliminar el “soufflé” independentista amb una repressió injusta, però en canvi havien aconseguit que “estiguem aquí, tossudament alçats, més forts, units i determinats que mai”. Cuevillas va explicar que no aniran a defensar els acusats, sinó a “atacar i evidenciar les carències democràtiques de l’Estat” a Europa, que va qualificar de tenir “mentalitat imperialista”, tenir “una burocràcia de pladur”.

Unitat per davant de tot

La demanda d’unitat va ser el fil conductor d’un acte, sincronitzat amb el de Barcelona, no només pels crits espontanis dels centenars de persones que hi van assistir, sinó perquè també va ser recurrent en els que hi van intervenir. El mateix Sànchez, en una carta llegida per un amic animava a la gent a “exigir” aquesta unitat perquè “després la protegiu”. El lletrat Pina també va alertar que davant de les acusacions o sentències que arribin “no defallim, perquè els presos no ho estaven fent i “engeguem d’una vegada la República”. Unes paraules d’ànim que també va voler traslladar l’advocada de Cuixart, recordant que els Jordis estaven en millor ànim que fa un any i transmetent un missatge del president d’Òmnium: “No hi ha poesia per a tanta democràcia.”

I els crits reclamant unitat van ser especialment audibles al final de l’acte, que va durar més de dues hores, quan van intervenir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i la d’Agricultura, Teresa Jordà. De fet, els crits van fer interrompre els seus discursos en diverses ocasions. L’alcalde de Sant Joan de Vilatorrada, Gil Ariso (PDeCAT), que va ser agredit durant l-1-O, va ser l’encarregar d’iniciar els parlaments posant de relleu que els Jordis estan injustament presos i recordant que no són els que van afusellar Companys, però “són els seus hereus”.

Els presos i les seves famílies són un exemple de fermesa, determinació i coratge
Jaume Alonso Cuevillas
ADVOCAT
Vull sortir de la presó, però no a qualsevol preu. Només acceptaré com a justa l’absolució
Jordi Sànchez
Expresident de l’ANC
És imprescindible que els partits polítics sobiranistes actuïn, des de la unitat
Jordi Cuixart
PResiDent d’Òmnium cultural

El bona nit més mediàtic d’en Joan BonaNit

Un dels protagonistes de la nit d’ahir a la part del darrere de la presó de Lledoners va ser el conegut com a Joan BonaNit, un jove que vol mantenir l’anonimat que cada vespre, megàfon en mà, desitja la bona nit als als Jordis i a tots els consellers i conselleres preses. I ahir, just abans de l’enlairada dels 365 fanalets, ho va tornar a fer, però els centenars d’assistents ho van poder escoltar per la megafonia. La música, amb interpretacions de L’estaca, la versió de l’alemany Viva Puigdemont, el Cant dels ocells o La masovera, entre altres la va posar el col·lectiu Músics per la Llibertat –alguna amb un nas de pallasso en homenatge al regidor local Jordi Pesarrodona– que es va combinar amb la lectura de poemes com Ara mateix i Les quatre banderes, de Miquel Martí i Pol; Salve, de Miquel de Palol; La rosa de paper, de Vicent Andrés Estellés, o la combativa Cançó dels invadits, d’Apel·les Mestres.

Dels crits espontanis de la gent no se’n va escapar ni el jutge Llarena, ni Felip VI, mentre es van repetir els tradicionals de “Ni un pas enrere”, “llibertat” i “independència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA