Política

Borrell anuncia la destitució del cònsol honorari grec a Barcelona per “greuges a la bandera”

Fonts d’Exteriors expliquen que Turró va participar en actes que “no són propis” de la condició diplomàtica, com la manifestació de la Diada

El ministre afirma que els partits independentistes acabaran donant suport als pressupostos “per interès”

El cònsol honorari de Grècia a Catalunya, Aragó i Navarra, Fernando Turró Homedes, ha estat destituït a petició del ministre espanyol d’Exteriors, Josep Borrell, “perquè ha fet greuges a la bandera” espanyola.

El mateix Borrell ho ha anunciat en resposta a una pregunta de la senadora d’ERC Laura Castel Fort en el marc de la comissió mixta per a la Unió Europea que s’ha celebrat aquest dimecres al Congrés dels Diputats.

El titular espanyol d’Exteriors ha explicat que l’ambaixador de Grècia a Madrid, Christodoulos Lazaris, ha destituït l’empresari i arquitecte català del seu càrrec de cònsol honorari a Barcelona i que els suposats greuges a la bandera els ha fet “al carrer”.

Fonts d’Exteriors han precisat que Turró ha acudit a “diversos actes que no són propis” de la condició diplomàtica, com participar en una manifestació amb motiu de la Diada lluint símbols independentistes, inclosa una samarreta amb l’estelada. A més, l’empresari hauria participat a final de 2017 en un acte públic amb l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Per aquest motiu, la introductora d’ambaixadors, Caridad Batalla, va convocar la setmana passada l’ambaixador de Grècia per protestar per l’actitud de Turró i demanar la seva destitució, petició a la qual el diplomàtic ha atès de manera immediata, han detallat les fonts.

El ministre d’Exteriors ha reconegut que “un ciutadà pot fer el que vulgui”, perquè a Espanya hi ha “una llibertat d’expressió tan ampla que permet cremar la bandera nacional o la imatge del rei”. Però “un cònsol, no”, ha reblat. “Un cònsol no ho pot fer. I si jo m’assabento que un cònsol ho fa, per suposat que truco a l’ambaixador del país corresponent i li demano el cessament”, ha justificat, sense precisar si en aquest cas ha fet la trucada. “I de vegades no fa falta, perquè l’ambaixador se n’ha assabentat i ho fa sol”, ha apuntat.

“Desinfectar”

La senadora republicana ha acusat el ministre d’estar duent a terme una política de “desinfecció”, en referència a les declaracions de Borrell on parlava de la necessitat de “desinfectar” la societat catalana.

El socialista ha reptat la Castel a presentar “un text, un vídeo un àudio” que contingui aquesta frase suposadament dita per ell, i ha advertit que “si no ho fa, ha mentit”. Segons ell, es tracta d’“una perfecta immoralitat intel·lectual repetir una i altra vegada una mentida al més pur estil Goebbels”.

Borrell ha puntualitzat que el que va dir és que “la societat catalana està ferida i que les ferides cal curar-les, però abans cal desinfectar-les, perquè estan infectades per les mentides”. Però, segons ell, “no servirà de res” explicar-ho de nou perquè els independentistes “ho seguiran dient”. “Aquesta història em té ja fins al capdamunt”, s’ha queixat.

Sí als pressupostos per interès

D’altra banda, i en relació amb els distanciaments del govern espanyol amb els independentistes al voltant dels pressupostos, el ministre ha assenyalat que ara poden llançar “molta bravata, però a l’hora de la veritat votaran” els pressupostos que presenti l’executiu de Pedro Sánchez. “I no perquè tinguem un pacte secret amb ells, sinó per interès”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona