Política

La CUP de Girona vol unes ordenances participatives

Proposa que sigui obert a la ciutadania i pugui fer propostes

Demana “valentia” cap a la progressivitat fiscal i el compromís social i ambiental

La CUP-Crida per Girona proposa que les ordenances municipals siguin participatives, que la ciutadania pugui prendre partit. La idea és que el procés no sigui tancat i únicament treballat per govern i oposició, sinó que hi hagi un seguit de propostes per part dels gironins. “Cal tenir un debat amb propostes polítiques amb la ciutadania i que hi puguin dir la seva”, assegura la portaveu de la CUP, Laia Pèlach. “Proposem fer una audiència pública en què s’expliqui la primera proposta, però amb suficient marge per acabar acordant amb el màxim d’acord possible i de manera consensuada i de suport majoritari”, sosté.

Pèlach ho posa sobre la taula després de rebre la proposta de les ordenances finals del 2019 del govern de Girona, que la formació cupaire qualifica de “les més liberals i conservadores dels últims anys”. Un text que passarà per ple el 26 d’octubre, el dia que arrenquen les Fires de Sant Narcís. “Arribaran amb una proposta tancada, i això ens fa pensar en dos escenaris: o volen arribar, una vegada més, a un acord amb les forces conservadores espanyolistes o volen intentar responsabilitzar l’oposició que no s’aprovin”, afirma Lluc Salellas, regidor de la CUP.

La CUP-Crida per Girona aposta per uns impostos, taxes i preus públics que avancin “amb valentia cap a la progressivitat fiscal i que accentuïn el compromís social i ambiental”. El grup municipal es mostra especialment crític amb els privilegis que proposa el govern per a grans empreses i promotors, com ara la nova exempció de taxes per a grans esdeveniments, o l’eliminació de la taxa per a la instal·lació de banderoles als fanals. També deploren que les ordenances no incorporin mesures a què el govern s’havia compromès, com ara la nova taxa per als autobusos turístics i les subvencions a l’IBI per als habitatges de la borsa de lloguer social. També es mostren contraris a la decisió de fer una exempció de pagament al Girona FC de les despeses dels dispositius policials, que té un cost de 70.000 euros anuals.

Alternativa cupaire

Els cupaires proposen crear una taxa per gravar els pisos buits, explorar fórmules per reduir els beneficis fiscals a les organitzacions religioses, bonificar l’IBI a locals amb activitat cultural o millorar les bonificacions per promoure l’ús de la deixalleria i fer compostatge casolà. Altres mesures proposades són impulsar la revisió cadastral pendent i eliminar les bonificacions de què gaudeixen determinades empreses per a l’ús d’equipaments municipals.

LA DATA

26.10.18
És el dia
que se celebrarà el ple d’ordenances municipals, el mateix dia que arrenquen les Fires de Sant Narcís


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona