Política

Maragall diu a la BBC que fins que l’independentisme no superi el 50% no podrà demanar suport internacional

Segons el conseller d’Acció Exterior, els partits sobiranistes “han d’expressar una estratègia conjunta” abans de la sentència als líders polítics processats

Maragall ha definit el Tribunal Suprem com un “poder polític”

El conseller d’Acció Exterior, Ernest Maragall, creu que l’independentisme “no tindrà cap dret a demanar suport internacional” fins que no superi “com a mínim el 50%” de suports. En una entrevista al programa ‘HardTALK’ de la BBC, ha afirmat que “eixamplar la base” és un dels objectius de l’executiu català i, segons ell, per assolir-lo “cal temps” i “un govern estable i creïble”. Maragall també ha expressat que els partits sobiranistes “han d’expressar una estratègia conjunta” abans que es faci pública la sentència del judici als líders del procés. En aquest sentit, creu que “una reacció” al veredicte serà “necessària”. Durant l’entrevista, també ha posat sobre la taula la possibilitat que Catalunya esculli entre “la independència i una autonomia plena”.

Maragall s’ha mostrat confiat que l’independentisme pot superar el 50% del suports i ha destacat que fa menys d’una dècada, els partidaris d’un estat propi “no passaven del 20%”. Amb tot, creu que quan la sentència pel cas judicial obert contra els dirigents sobiranistes arribi, caldrà haver bastit una estratègia unitària per “gestionar la situació” amb una resposta “social i política”.

Segons el conseller, el Govern continua “obert a establir un diàleg” amb l’executiu de Pedro Sánchez. “Hem posat sobre la taula la independència, però estem oberts a discutir una alternativa real, una oferta real del govern espanyol que encara no s’ha formulat”, ha dit. Maragall ha suggerit acordar un referèndum amb l’Estat on els electors puguin “escollir entre independència i una mena d’autonomia plena en lloc d’independència sí o no”. Malgrat que la Moncloa encara “no ha estat capaç d’obrir” un diàleg, ha expressat Maragall, el Govern “no està interessat a enderrocar” l’executiu socialista espanyol.

El Suprem, un “poder polític”

Durant l’entrevista, conduïda pel periodista Stephen Sackur, Maragall ha definit el Tribunal Suprem com un “poder polític”. Segons el titular d’Exteriors, “té la seva pròpia ideologia, ha decidit apropiar-se de la Constitució” i “ha posat la sagrada integritat territorial per sobre de l’estat de dret i de la voluntat democràtica de la gent”. En aquesta línia, ha denunciat una situació de “repressió i injustícia” en l’any que ha passat d’ençà de l’1-O.

Després de ser preguntat sobre els incidents de les últimes setmanes en manifestacions, ha deixat clar que no li agraden “actituds” que no siguin “pacífiques”. En qualsevol cas, creu que els manifestants que han protagonitzat els aldarulls són “un sector marginal de l’independentisme”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona