Política

Iglesias confia que hi haurà pressupostos si el govern espanyol “cuida” la majoria que el va portar a la Moncloa

El líder de Podemos es reuneix amb Urkullu i nega que sigui l’enviat de ningú: “El govern ha de fer la seva part”

El líder de Podemos, Pablo Iglesias, s’ha reunit a Vitòria amb el lehendakari, Iñigo Urkullu, per parlar sobre els pressupostos del 2019. Segons ha explicat després de la reunió, tots dos han coincidit que cal “cuidar” la majoria que va permetre aprovar la moció de censura i ha instat l’executiu de Pedro Sánchez a “dialogar sense exclusions”. “Cal cuidar la majoria, és la condició per evitar un gir autoritari i reaccionari a la situació política a Espanya”, ha manifestat. Iglesias ha dit que ha trobat “molt acord” amb el lehendakari i confia que si “es treballa molt i es parla poc” els independentistes es poden sumar a l’acord dels pressupostos. “Si tots som responsables, els acords vindran”, ha afirmat Iglesias, que ha negat ser l’enviat de Sánchez. “Nosaltres fem la nostra part, però el govern [espanyol] ha de fer la seva”, ha afegit.

Iglesias i Urkullu s’han reunit per primer cop amb els pressupostos del 2019 com a principal tema a tractar. Després de l’acord amb el govern espanyol, Iglesias ha tractat ja el tema dels pressupostos amb el president d’ERC, Oriol Junqueras, a una reunió divendres a la presó de Lledoners i també en va parlar per telèfon amb l’expresident Carles Puigdemont el diumenge passat.

Aquest dilluns, ha viatjat fins a Vitòria per reunir-se amb el lehendakari, de qui Iglesias destaca que és “intel·ligent i sensat”. “M’ha dit que els acords als que arribem seran insatisfactoris per a tots, i això demostra molta maduresa, tots hem de cedir”, ha manifestat. El PNB va permetre a Rajoy aprovar els comptes del 2018 i, de moment, no ha assegurat a Sánchez el seu suport, que és clau per tirar endavant l’acord assolit amb Podem un cop els comptes arribin a la fase de tramitació al Congrés.

En aquest sentit, ha deixat un missatge al president espanyol, Pedro Sánchez, a qui ha demanat que “cuidi” la majoria de la moció de censura que el va portar a la Moncloa. “Aquesta és una condició de possibilitat d’acords que es poden prendre després”, ha dit Iglesias, que demana un diàleg “sense excepcions”.

“L’enteniment entre formacions que van originar la majoria de la moció s’ha de cuidar i és la condició que possibilita evitar un gir autoritari i reaccionari a la situació política d’Espanya”, ha afegit.

Amb tot, Iglesias manté que els pressupostos poden aprovar-se i sumar els vots d’ERC i PDeCAT que, fins al moment, continuen sostenint que no s’asseuran a negociar si el govern espanyol no insta la Fiscalia a retirar les acusacions contra els presos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a europa

Els aliats de l’OTAN es comprometen a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona