Política

El govern exigeix una oferta política a Sánchez si vol pactar el pressupost

L’executiu espera seduir la CUP amb l’impuls del Fòrum Cívic i el Consell de la República, tot i que els anticapitalistes els consideren nous gestos simbòlics

El govern de JxCat i ERC adverteix l’executiu de Pedro Sánchez que no ha fet cap pas en el seu compromís de buscar una solució política al conflicte català i manté que no negociarà el pressupost de l’Estat si no es posa una proposta política sobre la taula.

Relacionant aquesta negativa a parlar del pressupost si no hi ha oferta política amb l’ultimàtum que el president Torra va llançar al govern de l’Estat, la consellera de la Presidència i portaveu de l’executiu català, Elsa Artadi, deia ahir que la situació “té molt a veure amb la llei del pressupost de l’Estat. No hi ha cap oferta sobre la taula. No hi ha cap moviment i continuem on érem, no hi ha cap avenç en les possibilitats de negociar”. Per fer-ho, adverteix Artadi, caldrà alguna cosa més que un gest polític: “No estem esperant un gest, això significaria esperar una picada d’ull. Estem esperant una oferta política. Que ens expliquin on són i què volen fer amb la situació de repressió i en la recerca d’una solució política.”

Negant que hi hagi hagut cap contacte per parlar del pressupost, la portaveu del govern va desmentir que la visita a la presó de Pablo Iglesias al líder d’ERC, Oriol Junqueras, i als membres de JxCat –Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull– i la llarga xerrada telefònica amb Carles Puigdemont tingués com a objectiu el pressupost, Artadi va defensar que les trobades pretenen compartir la diagnosi sobre “la situació d’anormalitat actual” i la necessitat de bastir ponts i “reforçar el contacte i el diàleg entre diferents interlocutors”.

Per altra banda, l’executiu de JxCat i ERC assumeix que la CUP s’ha plantat pel que fa a la participació en l’impuls del Consell de la República i el Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent. Tot i que els anticapitalistes ja han anunciat que no participaran en organismes simbòlics i, fins i tot, la possibilitat d’abandonar els escons del Parlament en determinades ocasions, Artadi confia que la majoria governamental pugui seduir la CUP a mesura que aquests organismes es facin realitat. La portaveu de l’executiu va recordar que ahir només es va fer el primer pas amb el nomenament de Llach al capdavant del consell assessor del Fòrum i va confiar que l’exdiputat podrà seduir diferents sectors més enllà de l’independentisme.

La pobresa energètica, sense recurs

El govern espanyol s’ha compromès a retirar totalment el recurs d’inconstitucionalitat contra la llei de pobresa energètica catalana i assegura que només queda “un obstacle jurídic” a pactar amb la Generalitat. La delegada de l’Estat a Catalunya, Teresa Cunillera, va explicar que l’executiu s’ha compromès a retirar el recurs a canvi que el govern desenvolupi una normativa específica referida a la cessió obligatòria d’habitatges buits de grans tenidors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA