Política

El Congrés dels Diputats rebutja aturar la venda d’armes al règim saudita

El PSOE i el PP frenen, amb l’abstenció de Cs i el PNB, una moció d’Units Podem, ERC i el PDeCAT

El govern al·lega que “Espanya compleix els seus contractes”

El Congrés dels Diputats va rebutjar ahir suspendre la venda d’armes a l’Aràbia Saudita pel polèmic assassinat del periodista Jamal Khashoggi, amb els vots del PSOE i el PP i l’abstenció de Ciutadans i el PNB.

“Espanya és un país que compleix els seus contractes”, i la decisió de bloquejar la venda d’armes a l’Aràbia Saudita “ha de ser col·lectiva de tota la Unió Europea”, va argumentar el PSOE en la comissió de Defensa, que va rebutjar, així, la petició d’Units Podem, el PDeCAT i ERC d’anteposar els drets humans als negocis.

El debat es va produir arran de l’anunci d’Alemanya de paralitzar l’exportació d’armes a Riad com a mostra de protesta pel violent assassinat de Jamal Khashoggi al consolat saudita d’Istanbul.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, compareixerà avui al Congrés per explicar la venda d’armes als saudites, una intervenció que havia anunciat després de la polèmica venda de 400 bombes de precisió làser a la monarquia wahhabita.

Fa unes setmanes, el govern socialista va decidir mantenir la venda d’aquests míssils, tot i que la ministra de Defensa, Margarita Robles, s’havia decantat prèviament per cancel·lar l’operació, fet que va desfermar una onada de protestes dels treballadors de la constructora naval Navantia, pel temor que Riad suspengués, com a represàlia, una comanda per a la compra de cinc corbetes.

Robles matisa

Malgrat la votació d’ahir, Robles va insistir en la necessitat d’“examinar els pros i els contres” de continuar venent armes a un país responsable de violacions dels drets humans.

La proposició no de llei, presentada per la diputada de Compromís Marta Sorlí, demanava “embargar la venda d’armes” a l’Aràbia Saudita i a qualsevol altre estat quan hi hagi el risc que puguin ser utilitzades per “cometre o facilitar” violacions flagrants dels drets humans. Però el diputat del PSOE Antonio Gutiérrez va replicar que “Espanya és un país que compleix els seus contractes” i va recordar que l’ONU no ha vetat l’Aràbia Saudita com a compradora d’armes i que la decisió de no vendre’n fins que no s’aclareixi la mort de Khashoggi ha de ser de tota la UE. Gutiérrez va dir que el PSOE condemna els fets i va demanar “no prejutjar fins que es completi la investigació” que està fent Turquia. També va advertir que, si s’aturés la venda d’armes a Riad, els primers perjudicats serien les drassanes de San Fernando (Cadis), “una de les zones més deprimides”, i es va demanar quina seria la posició del PDeCAT, ERC i Compromís “si la fàbrica estigués a Catalunya o València”.

Des d’Andalusia, la presidenta de la Junta, Susana Díaz, va reiterar el suport a Navantia, mentre que Pablo Iglesias instava a seguir l’exemple de Berlín i congelar l’exportació d’armes.

LA XIFRA

400
bombes
de precisió làser ha venut l’Estat espanyol a l’Aràbia Saudita, que ha encarregat també cinc corbetes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona