Política

Rato ingressa a la presó de Soto del Real per les ‘targetes black’ i demana “disculpes a la societat”

L’exministre i expresident de Bankia està condemnat a 4 anys i 6 mesos i assegura que assumeix “els errors que hagi pogut cometre”

L’exministre i expresident de Bankia, Rodrigo Rato, ha ingressat aquest migdia a la presó de Soto del Real per complir la condemna de 4 anys i 6 mesos per les ‘targetes black’. Rato tenia fins al final del dia d’avui per ingressar voluntàriament a la presó.

A l’entrada del centre penitenciari, ha fet una declaració breu on ha afirmat que accepta les seves “obligacions” amb la societat i ha demanat disculpes. “Assumeixo els errors que hagi pogut cometre, demano perdó a la societat i a aquelles persones que s’hagin pogut sentir decebudes o afectades”, ha declarat.

També ha agraït en nom d’ell i de la seva família les mostres de suport que ha rebut en els dies previs a l’ingrés a la presó. La defensa de Rato prepara un recurs d’empara al TC per intentar que se suspengui la pena.

Els intents de Rodrigo Rato per evitar l’entrada a la presó no han tingut efecte. Dilluns a la tarda, presentava un escrit i demanava a l’Audiència Nacional (el tribunal que el va condemnar) que deixés en suspens la seva pena perquè vol recórrer al Tribunal Constitucional (TC) i demanar empara per vulneració de drets fonamentals.

Després d’escoltar la Fiscalia Anticorrupció, l’Audiència Nacional va rebutjar la petició de Rato i va confirmar que havia d’entrar a la presó. Com a molt, dona de termini perquè es presenti voluntari fins dijous a darrera hora del dia. Rato no ha esgotat el termini i s’ha presentat a Soto del Real poc després de la una de la tarda.

A més, a la providència de l’Audiència Nacional de dimecres passat, els magistrats apunten que la suspensió de l’execució de la pena està regida en l’article 56.2 de la llei orgànica del Tribunal Constitucional i, per tant, hauria de ser aquest tribunal qui l’acordés. De moment, encara no ha presentat l’escrit al TC.

Una pena confirmada pel Suprem

El 3 d’octubre passat, la Sala Segona del Tribunal Suprem va confirmar la condemna a 4 anys i 6 mesos de presó a l’exministre i expresident de Bankia, Rodrigo Rato, per un delicte continuat d’apropiació indeguda en el cas de les ‘targetes black’. La resolució feia seves pràcticament totes les línies mestres de la sentència de l’Audiència Nacional.

En el text, la Sala Segona del Suprem afirma que Rato “va mantenir i ampliar un sistema pervertit des del seu origen” que va arribar a apropiar-se de 12 milions d’euros. A banda de Rato, hi ha 63 condemnats en aquesta trama corrupta amb penes que oscil·len entre els 4 mesos i els 4 anys i 6 mesos de Rato.

L’exministre és el condemnat amb penes més altes després de la mort l’expresident de Caja Madrid, Miguel Blesa, el juliol passat. La responsabilitat penal de Blesa s’ha extingit. L’Audiència Nacional l’havia condemnat a 6 anys de presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona