Política

Carles Lagresa

Alcalde d'Espolla

“El repte dels propers anys és la població jove”

La renovació de l’escola i la piscina han estat les obres importants

El centre cívic hauria d’estar acabat a final de mandat

Carles Lagresa és alcalde d’Espolla des del 2011 amb un equip d’independents de Compromesos amb Espolla-AM, marca blanca d’ERC.
Tornarà a ser candidat a l’alcaldia en les eleccions municipals del 2019?
En principi sí, repetiré com a cap de llista de Compromesos amb Espolla-AM.
Serà per a un tercer mandat, i aquest ja governen sense oposició?
El 2007 ja era el cap de llista, no vam guanyar i vaig fer aquell mandat de regidor. El 2011es presentava també una llista de CiU però ja vam guanyar l’alcaldia. El 2015 ens presentàvem només nosaltres i una llista fantasma del PSC, sense cap representant del poble i que va recollir només un vot. Vol dir que tenim el poble cohesionat.
Què destacaria del que s’ha aconseguit en aquest mandat?
Tot i les limitacions –som un poble petit, amb un pressupost de 480.000 euros–, hem fet dues obres importants. Una va ser la renovació de l’escola Antoni Balmanya amb el suport del Departament d’Ensenyament. L’any següent vam renovar la piscina municipal, que té 40 anys; pràcticament la vam fer nova.
És important tenir piscina?
La veritat és que no entenem Espolla sense piscina; tenim més de 600 socis, no només d’Espolla, també dels pobles veïns. N’estem molt contents perquè a l’estiu la piscina és realment el centre, d’Espolla i de tota aquesta àrea de municipis.
Quants nens hi ha l’escola?
Ara n’hi ha 28, n’havíem tingut 35; va minvant amb els que marxen. L’escola és una qüestió molt important per a nosaltres, ens té preocupats. Costa mantenir joves que visquin al poble, tenim una població envellida. Mantenir habitants joves i fins i tot fer que en vinguin a instal·lar-se és un dels reptes que tenim per als propers anys. Per això és bàsic tenir al dia serveis com l’escola. Convenia renovar-la, calia fer-ho, ens va costar molt perquè ja havien iniciat els passos el 2011. Ara ha quedat pràcticament nova i n’estem orgullosos.
Més coses en aquest mandat?
Ens cal acabar el nou centre cívic a la plaça Sant Jaume. L’Ajuntament va adquirir l’antic sindicat i en tot aquest espai volem reagrupar un local d’entitats, la biblioteca i un local d’avis. Estem en la segona fase i abans del final d’aquest mandat confiem tenir feta la tercera.
Queden projectes pendents per al pròxim mandat?
No arribem a tot perquè tenim els pressupostos que tenim i pocs ingressos; les administracions supramunicipals no ens han tret un sol pla d’obres i hi ha coses que portàvem al programa i a les quals no arribem. Una és la distribució d’aigua, que és de gestió municipal des de fa 46 anys; vol dir que les canonades han envellit i s’han de renovar. Quan puguem fer això ho volem aprofitar per incorporar la xarxa de distribució de gas natural. Ho tenim pendent. A banda d’això, estem intentant amb Territori trobar una fórmula per adequar l’entorn dels carrers, el nucli del poble, renovant paviment i façanes.
Espolla encara és un poble d’activitat agrícola?
Sobretot agrícola, amb vi, oli, ramaderia, granges. Però també hi ha turisme rural, restaurants, comerços. Tenim una població de 430 habitants i segurament som un dels pocs pobles d’aquesta mida amb encara dues carnisseries que elaboren el seu embotit.
La carretera del coll de Banyuls és clau per a tota aquesta activitat?
És clar que aquesta carretera és molt important. Ho veiem amb la nostra Fira de l’Oli: gran part de l’èxit és degut als visitants del Rosselló. Precisament per això un altre dels reptes que tenim pendents és la cessió de la titularitat –ara és municipal– a la Diputació, que ja hi està d’acord. Tant per a Rabós com per a Espolla és convenient perquè la carretera té més de 15 anys i el manteniment és costós per a petits municipis com els nostres. Està acordat, se’ns ha allargat un xic la tramitació, però s’ha de fer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona