Política

La reforma de la llei del 1870 d’indult arrenca amb el PP i Cs mirant als presos

Casado i Rivera volen prohibir la gràcia a condemnats per rebel·lió i sedició

El PSOE la promovia per evitar el perdó per corrupció i violència masclista

El Congrés començarà a debatre avui la reforma d’una llei del segle XIX, la llei de 1870 de regles per a l’exercici de la gràcia de l’indult, amb una pugna entre el PP i Ciutadans per intentar capgirar el motiu de la iniciativa –registrada el 2016 pel PSOE– per tal d’impedir qualsevol gràcia als polítics catalans presos si el Tribunal Suprem els condemna per un delicte de rebel·lió o de sedició. Malgrat que la proposició de llei va ser registrada pels socialistes l’agost del 2016 per impedir el perdó oficial a condemnats per corrupció i per violència masclista, Pablo Casado i Albert Rivera es disposen a aprofitar l’escletxa de la reforma que ha obert el PSOE per assegurar-se que els presos polítics no puguin restar cap dia d’una eventual pena.

La iniciativa socialista sobre els indults va ser presentada l’agost del 2016, quan Espanya vivia encara sense govern per la incapacitat d’investir un president després que el 26 de juny es repetissin les eleccions estèrils del 20 de desembre del 2015. Amb Rajoy ja de nou president des de l’octubre del 2016, el Congrés va acceptar la proposició de llei del PSOE el setembre del 2017. Des d’aleshores, la reforma d’aquesta llei vetusta que té 148 anys d’història va tenir diverses pròrrogues.

Si bé tots els grups al Congrés ja van presentar les seves esmenes al febrer –quan Rajoy no sabia que al juny seria expulsat per una moció de censura de Pedro Sánchez–, no ha estat fins al setembre i ja amb un govern socialista a La Moncloa quan al PP li han entrat les presses per accelerar la reforma de les regles per a l’exercici de la gràcia de l’indult vigents des del 1870, en l’època del Sexenni Democràtic i de la regència del general Serrano. La responsable de prémer l’accelerador ha estat la portaveu del PP, Dolors Montserrat, que va desafiar el PSOE amb un ultimàtum de 24 hores per impedir indults a líders independentistes en paral·lel a la finalització de la instrucció del jutge del Suprem Pablo Llarena.

Després de conviure amb les pròrrogues des de fa dos anys, Montserrat –erigida ja en persona de confiança de Casado– havia arribat a advertir ara al PSOE que el PP registraria una reforma del Codi Penal per penalitzar amb presó la convocatòria de referèndums –com existia en l’etapa de José María Aznar i el pla Ibarretxe– si al Congrés no s’activava la reforma de la llei d’indults.

Opinió d’Iceta i Cunillera

El PP va tenir pressa arran d’escoltar l’opinió a favor d’un eventual indult per part de destacats socialistes com ara el líder del PSC, Miquel Iceta, o la delegada del govern, Teresa Cunillera. Els presos polítics i els seus advocats, però, sempre han repetit que l’indult no es preveu perquè exigeix demanar un perdó previ per un delicte que no reconeixen. La ponència, en tot cas, neix avui després de quedar constituïda el 9 d’octubre per la comissió de Justícia que presideix la socialista Isabel Rodríguez.

La fiscal general nega “lligams” per definir el delicte

La fiscal general de l’Estat, María José Segarra, va negar ahir que afronti ingerències per part del govern de Pedro Sánchez a l’hora de definir els delictes pels quals s’acusarà els presos polítics catalans en el judici que obrirà el Tribunal Suprem al gener. “No hi ha cap lligam de cap tipus”, va declarar Segarra per reivindicar la independència del ministeri públic.

Des de Salamanca, on va inaugurar unes jornades de fiscals de menors, Segarra va advertir que amb l’escrit d’acusació en què divendres ha de confirmar la rebel·lió o bé rebaixar-la “intenta complir la interpretació de la legalitat i de l’interès públic i no hi ha cap lligam de cap tipus”. Per la fiscal general, es tracta de “fer la qualificació més idònia i amb coordinació” entre els fiscals de la causa a l’Audiència i al Suprem. “Intentarem esgotar el termini fins al final per fer-ho el millor possible, perquè és una qualificació que té moltíssima importància”, va reblar Segarra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona