Política

Una distorsió interessada de la realitat

La fiscalia i l’Advocacia de l’Estat coincideixen que els líders del Parlament, l’executiu i el moviment social es van coordinar per assolir la independència de Catalunya “fora de les vies legals”

S’afirma que hi ha violència el 20-S i l’1-O

Els quatre fiscals del Tribunal Suprem encarregats de la causa contra els independentistes catalans —Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Jaime Moreno i Fidel Cadena— signen l’escrit d’acusació, difós ahir, en el qual no només demanen penes altíssimes de presó pel delicte de rebel·lió, sinó que al llarg de les 127 planes fan un relat criminal, recollint fets distorsionats (com ara dir que només dos agents dels Mossos vigilaven el Departament d’Economia el 20-S) , a més de criminalitzar l’arenga política i les mobilitzacions ciutadanes. Per la seva part, l’Advocacia de l’Estat, tot i calcar algun paràgraf amb l’escrit de la fiscalia, en les 58 planes de l’acusació, no sosté que va haver violència i per això acusa els líders de sedició. Els fets principals són:

L’inici: l’any 2015

La fiscalia del Suprem i l’advocat de l’Estat situen el relat criminal a partir del 30 de març de 2015, quan el govern d’Artur Mas (CDC) signa amb el líder d’ERC Oriol Junqueras i les entitats soberanistes, Òmnium i l’ANC, un full de ruta cap a la independència, i les eleccions del 27 de setembre es plantegen com a plebiscitàries. Els antecedents, però, asseguren que cal situar-los el 19 de desembre de 2012, quan Mas i Junqueras signen l’Acord per la Transitorietat Nacional. “Hi ha llarg procés de maduració i intents fallits” per assolir la independència, afirma l’advocat de l’Estat, i ho exemplifica amb la consulta del 9-N del 2014.

Els “tres pilars”

La fiscalia i l’advocat de l’Estat també comparteixen que en assolir la independència de Catalunya va haver la participació dels líders de “tres pilars bàsics” per dur a terme aquesta estratègia “planificada i combinada”: el parlament, l’executiu i els moviments socials. “Van orquestrar un pla d’enfrontament de les institucions contra la legalitat constitucional”, sosté l’advocat de l’Estat.

Així, el Parlament, presidit per Carme Forcadell (a qui la fiscalia demana 17 anys de presó per liderar la rebel·lió, i 10 anys l’Estat per sedició), i cinc membres de la mesa, de JxSí i CSQP, van permetre el debat i votació de fins a vuit normes, que el Tribunal Constitucional havia suspès.

El segon pilar és el govern i en fan responsable màxim a Junqueras (la fiscalia li sol·licita 25 anys de presó; i l’Estat, 12) del qual asseguren que va signar acord amb el “fugit” expresident Carles Puigdemont per tirar endavant el referèndum d’autodeterminació de Catalunya. També es recull que amb Jordi Turull, a Presidència, i Raül Romeva, a Exteriors, es van aprovar despeses per a la votació de l’1-O. I es va avançar la creació d’estructures d’Estat, com ara Hisenda, la Seguretat Social, l’aprovació de la Llei de transitorietat jurídica per canviar el poder judicial i finalment, realitzar la declaració d’independència el 27 d’octubre de 2017.

El tercer pilar és la mobilització social i popular permanent, de la qual la fiscalia assegura que era “crucial” i que va ser usada “com a instrument de pressió per obligar l’Estat a capitular front el naixement de la nova República”. La fiscalia troba fonamental l’acció dels líders d’Òmnium, Jordi Cuixart, i el de l’ANC, Jordi Cuixart. També cita la intervenció de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), però no es cita cap acció del seu llavors president, l’actual conseller d’Interior, Miquel Buch. Buch està imputat per desobediència per fomentar l’1-O al TSJC, on ha d’anar a declarar dimarts vinent.

La violència

La fiscalia per sostenir les acusacions pel delicte de rebel·lió assegura que a Catalunya es van viure episodis violents entre el 20 de setembre del 2017 i el referèndum de l’1-O.Manifesta que “el pla secessionista” comptava “amb la força intimidatòria que representava l’acció tumultuària de les mobilitzacions socials i el fet de tenir un cos dels Mossos, amb 17.000 agents armats”. L’acusació contra la policia catalana es justifica, tot afirmant que en l’1-O no van evitar el referèndum com va ordenar el TSJC i van “obeir les ordres dels polítics”.

La primera acció que consideren violenta són les mobilitzacions arreu del territori català el 20 de setembre de 2017 per torpedinar els escorcolls de la Guàrdia Civil per aturar el referèndum i comissar materials, com van aconseguir amb paperetes de votació, però no amb les urnes. Aquí es detalla que Cuixart i Sànchez a través dels seus comptes a Twitter, i després a dalt dels cotxes policials, van animar i convocar els ciutadans a concentrar-se. Al Departament d’Economia es xifren unes 60.000 concentrats, i “la massa es va aplegar i empentar, i quasi enderrocar la pròpia porta d’entrada d’Economia”, s’atreveixen a escriure tant la fiscalia com l’Advocat de l’Estat. Una falsedat que es pot desmuntar amb el visionat dels vídeos d’aquell dia.

Les dues acusacions també relaten que durant tot el dia només dos agents dels Mossos van custodiar la porta d’Economia, quan la defensa del major Josep Lluís Trapero, exercida per la penalista Olga Tubau, va aportar a la causa de l’Audiencia Nacional, un informe que precisa que el 20-S, van actuar onze indicatius policials (Arro i Brimo) des de les 12 del migdia. A més, la fiscalia en l’acusació a l’Audiencia Nacional admet que la Guàrdia Civil va indicar als Mossos que faria uns escorcolls a les vuit del matí aquell 2O-S però no els va dir res. Una malfiança no justificada quan encara no havia passat cap acció vers l’actuació de la policia catalana. El major Trapero , en el jutjat, ja va exposar que si se’ls hagués comunicat abans la vintena d’escorcolls, la seguretat s’hauria garantit millor.

Les proclames independentistes en actes i mítings criticant els jutges i la policia també és delictiu per als fiscals del Suprem. Així, per exemple, la fiscalia afirma del 20-S: “Cuixart es va dirigir als congregats i va exigir la llibertats dels detinguts. Malgrat reivindicar el pacifisme de la mobilització, va apel·lar també a la determinació mostrada en la guerra civil (usant l’expressió !No passaran!) i va reptar l’Estat a comissar el material del referèndum que tenien amagat.” Aquesta afirmació de la fiscalia va ser força criticada en els xarxes socials per juristes com Benet Salellas ja que es criminalitza una crida republicana contra l’alçament feixista de Franco.

Rebel·lió/ sedició

L’advocat de l’Estat no justifica gaire perquè acusa de sedició, delicte que no implica violència però sí un alçament i no de rebel·lió, als independentistes, decisió que només sembla justificada per les penes que sol·licita que són la meitat de les de la fiscalia als 22 processats.

La fiscalia tampoc justifica gaire perquè acusa la intendent dels Mossos Teresa Laplana de sedició i no pas de rebel·lió, ja que el ministeri fiscal aposta perquè el 20-S va haver violència, i Laplana era la que coordinava el dispositiu policial per protegir els escorcolls a Economia. S’indica que obeïa ordres del major Trapero, el qual s’assegura que obeïa a Sànchez, líder de l’ANC.

Ferits “falsos”

La fiscalia manté els indicis criminals recollits pel magistrat Pablo Llarena, en que es culpa la ciutadania d’haver provocat les càrregues policials als centres de votació durant l’1-O. Fins i tot, es titlla de “manipulats” el miler de lesionats que va informar la Generalitat en sostenir que “la majoria van ser atesos per atacs d’angoixa i només quatre van ser hospitalitzats.” Per contra, dels agents de la Guàrdia Civil i de la policia espanyola ferits, no se’ls qüestiona pas, malgrat que un jutge de Barcelona apunta que la majoria són per l’ús de la porra en unes accions “desproporcionades”. La fiscalia fins i tot a sosté que amb el discurs del rei Felip VI, el 3 d’octubre, tot es va reconduir.

Malversats: 2,9

La fiscalia i l’advocat de l’Estat acusen el govern de Puigdemont de malversar 2,9 milions d’euros per l’1-O i de “forma col·legiada”. Les partides són: l’ús de locals per votar: 900.006 euros; publicitat exteriors: 266.496 euros; civisme: 277.804 euros; Unipost: 979.661 euros; cartells: 38. 431 euros; acció exterior: 60.000 euros i contracte d’experts i observadors: 441.740 euros.

Ara, els defensors han de capgirar aquest relat distorsionat.

LES FRASES DE LA FISCALIA

Només hi ha havia dos agents dels Mossos a Economia, (..) la massa es va aplegar, va empentar i quasi enderroca la porta d’entrada
Després dels actes violents a Economia, Cuixart i Sànchez van fer crides sabent que les mobilitzacions acabarien novament en actes violents
El 8-N es convoca una nova vaga per la Intersindical- CSC (en concret per Carles Sastre, condemnat per l’assassinat de l’empresari Bultó)
El moviment popular era un instrument de pressió a l’Estat espanyol per fer-lo capitular front el naixement de la nova República
La seva força intimidatòria va ser l’acció tumultuària de les mobilitzacions i el cos dels Mossos, amb 17.000 agents armats
Cuixart va apel·lar a la determinació mostrada en la guerra civil (usant l’expressió !No passaran!) i va reptar l’Estat a comissar el material
El major Trapero va interposar les directrius polítiques rebudes per part del govern a fer complir la llei i el mandat judicial
L’estratègia delictiva va ser realitzada, planificada i combinada per tres pilars bàsics: el Parlament, l’executiu i el moviment social
Amb l’aprovació de la llei de transitorietat jurídica, el 6 de setembre, es culmina el desallotjament de la legalitat constitucional
El govern va autoritzar despeses pel referèndum de forma col·legiada, burlant els controls establerts pel control pressupostari
El miler de lesionats va ser una xifra manipulada per magnificar la repressió policial, ja que la majoria van ser crisis d’ansietat i marejos

Prop de 300 testimonis

En l’escrit, la fiscalia sol·licita que en el judici contra els independentistes, previst per mitjan gener, declarin un total de 256 testimonis. Prop d’un centenar són agents de la Guàrdia Civil i la policia espanyola suposadament ferits durant les càrregues policials als centres de votació per evitar el referèndum de l’1-O. També hi són els màxims caps policials espanyols.

Pel que fa a la qüestionada malversació de fons, la fiscalia no cita a declarar com a testimoni el llavors ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, que va negar al Congrés que s’hagués gastat ni un euro per l’1-O. En lloc seu hi ha un secretari d’estat. La fiscalia sí que demana un informe pericial a Hisenda, que el jutge Llarena va desestimar perquè tenia pressa per tancar la causa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona