Política

El jutge de reforç tramitarà el cas de l’1-O fins que hi hagi un nou titular

Sergi Gustau Casares, de l’associació progressista Jutges per la Democràcia (JD) i titular del jutjat d’instrucció número 3 de Terrassa, podria fer-se càrrec del cas durant dos mesos

No està previst que resolgui sobre qüestions crucial del procés

Sergi Gustau Casares, el jutge que reforçava Juan Antonio Ramírez Sunyer al capdavant del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, assumirà la tramitació del cas de l’1-O, sense resoldre sobre qüestions crucials, fins que es designi un nou titular, cosa que pot demorar-se uns dos mesos.

Segons han informat a Efe fonts jurídiques, Casares, de l’associació progressista Jutges per la Democràcia (JD) i titular del jutjat d’instrucció número 3 de Terrassa (Vallès Occidental), va ser nomenat reforç integral del jutjat que dirigia Ramírez Sunyer amb prou feines uns dies abans de la seva mort.

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va acordar la setmana passada que Casares s’ocupés de tots els casos que el jutjat tenia en instrucció, de manera que Ramírez Sunyer s’encarregués exclusivament de la causa del referèndum, en haver empitjorat la salut del magistrat, afligit des de feia mesos d’una greu malaltia.

El CGPJ va dotar el jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona d’un reforç integral, com li havia sol·licitat la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), perquè el cas de l’1-O no quedés paralitzat per possibles baixes del magistrat i per facilitar-li que pogués acabar com més aviat millor la instrucció de la causa que ell havia iniciat.

Fins a la setmana passada, Ramírez Sunyer comptava amb el suport d’un jutge de Badalona (Barcelonès) que s’encarregava de celebrar i dictar sentència en judicis sobre delictes lleus d’aquest jutjat, de manera que el magistrat mort quedava alliberat d’aquestes tasques per dedicar-se en exclusiu a la instrucció de procediments.

Ramírez Sunyer va morir ahir a la matinada, als 71 anys, quan estava ultimant la instrucció de la causa de l’1-O, en la qual havia imputat una quarantena de persones -entre càrrecs públics de la Generalitat i empresaris-, a les quals havia de decidir si enviava a judici o, en el cas dels aforats sobre els quals pesessin indicis de delicte, remetre’ls al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Després de la mort del magistrat, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ara ha de convocar un concurs per designar el nou titular del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, un procés que fonts jurídiques apunten podria demorar-se entre un mes i mig i dos mesos.

Mentrestant, Casares s’encarregarà de la tramitació de la causa del referèndum, encara que en principi no està previst que resolgui qüestions sobre el fons de l’assumpte, com a noves imputacions o exposicions raonades al TSJC, ni dicti la conclusió de la investigació, que es va iniciar al febrer del 2017 arran de les revelacions de l’exsenador d’ERC Santi Vidal.

Les places de jutges d’instrucció de Barcelona figuren entre les més cobejades a Catalunya, per la qual cosa solen recaure en mans de magistrats amb molta antiguitat en la carrera judicial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia