Política

Estrasburg dona la raó a Otegi i dictamina que l’Audiència Nacional va violar el seu dret a un judici just

El dirigent d’EH Bildu i quatre demandants més van denunciar al Tribunal Europeu de Drets Humans els jutges que els van enviar a presó per manca d’imparcialitat

Otegi diu que “s’obren vies” per a la suspensió de la inhabilitació

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha donat la raó a Arnaldo Otegi i quatre demandants més dictaminant que l’Audiència Nacional va violar el seu dret a un judici just a Espanya. El tribunal amb seu a Estrasburg ha determinat aquest dimarts que l’alt tribunal espanyol va violar l’article 6.1 del Conveni Europeu de Drets Humans sobre el “Dret a un procés equitatiu” quan se’ls va jutjar i enviar a presó pel cas ‘Bateragune’. Els cinc demandants al·legaven que els magistrats de l’Audiència Nacional que els van jutjar no van ser imparcials en el seu judici. Actualment, els condemnats ja han complert les penes i es troben en llibertat. En el cas d’Otegi, el dirigent d’EH Bildu va ser sentenciat a dos anys de presó en aquest procés a una inhabilitació de deu anys.

La reacció d’0tegi

Otegi ha afirmat avui que a partir de la sentència del TEDH “s’obren vies” per a la suspensió de la condemna de 10 anys d’inhabilitació. Tot i això, Otegi ha afirmat que avui “no és dia per parlar de termes jurídics de la sentència” i ha evitat pronunciar-se sobre si es planteja tornar a la política activa”.

“Alguns conquistem la justícia poètica i política”, ha afegit a la sala de premsa del Parlament Europeu després que s’hagi donat a conèixer la sentència.

Otegi, ha defensat aquest dimarts que la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg “deixa en evidència” que “no hi ha estat democràtic” a Espanya. “No hi ha democràcia quan no hi ha tribunals justos i imparcials”, ha dit Otegi. “Ningú ens tornarà els sis anys i mig a la presó, jo vaig perdre la mare estant a dins”, ha recordat, assenyalant, a més, que Espanya viu un procés “d’involució democràtica” amb una “dreta desbordada”. Otegi ha assegurat que els “presos polítics catalans” també s’enfronten a un “relat que no es veraç” i a una estratègia “política, anti-jurídica” que confia que la sentència del TEDH pugui arribar a condicionar.

En aquest sentit, Otegi ha dit que Estrasburg “ha posat sobre la taula que a l’Estat espanyol hi ha tribunals que no són imparcials, que construeixen acusacions que no es basen en la veritat i que són capaços de dictar sentències, probablement sabent que són injustes”.

Sobre els presos i les preses catalans, Otegi ha dit que hi ha elements de la judicatura espanyola que actuen amb “la impunitat de creure que un pot fer qualsevol cosa, perquè ningú el corregirà”. “Feliçment, a vegades, hi ha instàncies superiors que corregeixen la flagrant injustícia de l’Estat espanyol”, ha dit Otegi.

Pel líder d’EH Bildu, la sentència d’Estrasburg “pot tenir algun tipus de conseqüència” en el cas dels líders catalans “en la mesura que els tribunals espanyols saben que hi ha instàncies superiors fora de l’Estat que revisaran en termes jurídics, i no polítics, les sentències i els procediments que s’estan posant en marxa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona