Política

Figueres tindrà un nou alcalde dimecres vinent

Marta Felip fa coincidir en la mateixa jornada la validació de la seva marxa (19 h) i el ple d’investidura del nou alcalde (20 h)

En el ple de renúncia no caldrà cap votació com la del dia 5

La marxa de Marta Felip de l’Ajuntament de Figueres i la seva substitució sembla que es resoldrà aquest dimecres vinent. Finalment, el seu ple de renúncia està convocat per al dimecres vinent a les set de la tarda, una hora abans del ple d’investidura del nou alcalde, que es farà a les vuit del vespre. La convocatòria s’ha portat gairebé al límit, ja que l’endemà, dia 15, venç el termini per convocar el ple de ratificació de la marxa que Marta Felip havia iniciat el dia 31 en presentar la seva renúncia.

El primer dels dos plens del dia 14 tindrà caràcter extraordinari, però no urgent, atès que han transcorregut els quatre dies suficients entre la presentació de la renúncia i el ple, cosa que en la primera convocatòria –dilluns d’aquesta setmana– això no havia passat. Aquesta circumstància és la que va propiciar que s’hagués de portar a votació la urgència de la convocatòria i facilités que els grups d’esquerra de l’oposició poguessin guanyar la votació i impedir l’oficialització de la renúncia.

El relleu de Marta Felip és un procés que va començar el dia 2 de juny quan va anunciar la seva incorporació a la secretaria general de la conselleria d’Empresa i Coneixement de la Generalitat. Felip mateix va admetre d’entrada que no exerciria tots dos càrrecs alhora, tot i que era possible legalment. Ella va manifestar que, al seu entendre, això no era ètic. Felip va tardar pocs dies a deixar la vicepresidència de la Diputació, però, per diverses circumstàncies, el relleu a l’alcaldia s’ha allargat cinc mesos.

La investidura del nou alcalde és a mans dels dos exregidors d’Unió Manuel Toro i Núria Galimany. Els regidors d’esquerra de l’oposició, que és majoritària, són deu i, per tant, no en fan prou per obtenir l’alcaldia. ERC, PSC, CUP i CExF en van fer prou per fer repetir el ple de renúncia però són insuficients per governar.

Tot fa pensar que els dos exregidors d’Unió, ara no adscrits, poden votar favorablement el candidat Jordi Masquef. No seria estrany que Toro i Galimany acabessin en el govern de Masquef, per enfortir-lo.

Toro va votar amb el govern en el ple de renúncia fallit, però en ple caos no es va estar de recordar que tenia contactes amb tots dos bàndols: els que escullen Masquef com a nou alcalde i els que estan disposats que no ho sigui. Si cap candidat obté els onze vots en primera votació, serà Masquef automàticament alcalde de Figueres sense que calgui cap més votació.

LA DATA

14.11.2018
Nou alcalde.
Aquest dimecres se sabrà qui és el relleu de Marta Felip a l’alcaldia.

LES XIFRES

2
regidors.
És sobre els quals hi ha els focus en vista a la investidura del nou alcalde. Són els dos ex-CiU Toro i Galimany.
11
regidors.
Són els que necessita el candidat a l’alcaldia per obtenir la investidura en primera votació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona