Política

ANA LILIA PÉREZ

PERIODISTA MEXICANA

“La droga és sols una part del negoci dels «narcos»”

“El cas d’‘El Chapo’ Guzmán demostra que no importa qui mani en un càrtel, sempre se’l pot substituir, perquè les organitzacions criminals tenen estructura empresarial”

“El gran repte de López Obrador és combatre la xacra transversal de la corrupció”

Investigar les ombres del ‘narco’
Premi Nacional de Periodisme a Mèxic el 2010, Ana Lilia Pérez és un pou de coneixements sobre com funciona el narcotràfic no només al seu país. Professora de la Facultat de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Autònoma de Mèxic i de periodisme d’investigació al Centre d’Investigació i Docències Econòmiques (CIDE), ha visitat Barcelona per participar en el seminari ‘Drogues, polítiques i violències’, organitzat per l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i Casa Amèrica Catalunya.

Investigar els diners i les rutes del narco mexicà va obligar la periodista Ana Lilia Pérez a anar-se’n dos anys a Hamburg. Però va tornar al seu país perquè l’escorta que tenia “informava els narcos” de què feia i on era, recorda amb els ulls vidriosos. Pérez ha escrit llibres sobre el dispositiu dels càrtels per terra i per mar, ha après a treballar “amb més seguretat” i valora els canvis que arriben amb el president electe, Andrés Manuel López Obrador, que inicia el mandat l’1 de desembre.

La proposta de despenalitzar la marihuana per a ús medicinal i recreatiu avança a Mèxic?
López Obrador ja n’havia parlat durant la campanya, però ara la idea pren força. No només la legalització de la marihuana, sinó el conreu de roselles a Guerrero, un dels estats més pobres de Mèxic. El PRI ja ho va plantejar al Congrés, i si el nou govern hi està d’acord, es podria aprovar en el nou mandat aprofitant l’onada de països americans que han triat aquesta via.
Què pensa de l’amnistia que López Obrador vol aplicar als ‘narcos’ per reduir la violència?
És molt dolorós per a la societat mexicana. El consum de drogues té a veure amb el negoci del crim organitzat, que també té altres negocis. Les organitzacions criminals estan vinculades a delictes d’alt impacte: segrestos, desaparicions, extorsions, tràfic de persones... I el fet de plantejar un pacte amb els criminals sense que s’analitzin responsabilitats i sense que es busquin els desapareguts o es parli de justícia genera molta polèmica. L’equip de transició de López Obrador ha estat en fòrums amb víctimes i ha vist les ferides causades en gent que no s’atrevia a denunciar un delicte per por de l’autoritat. Que es parli d’una amnistia és una ofensa per a les víctimes.
Quins són els reptes del futur govern de López Obrador?
Els mexicans tenen expectatives altes i esperen millores estructurals en tots els sectors: justícia, educació... Hi ha una frase aquests dies a Mèxic que és molt gràfica: l’1 de desembre López Obrador haurà de donar el primer informe de govern. Però hi ha canvis que no són possibles a curt termini. El primer repte és combatre la corrupció, una xacra transversal.
Com s’han fet tan poderosos els càrtels de Sinaloa, Los Zetas i Jalisco Nueva Generación?
Perquè s’han expandit en altres negocis internacionals de tràfic de drogues, armes i persones. Sense la droga perdrien una baula de negoci, però la finalitat del narco és fer diners. Tant roba cotxes com cobra extorsions. Sense la droga no acaba la criminalitat, però desapareix un negoci que perjudica els consumidors i té a veure amb la salut.
Què suposa el judici als Estats Units contra ‘El Chapo’ Guzmán, ex-‘capo’ del càrtel de Sinaloa?
Joaquín Guzmán té diversos processos oberts als Estats Units i el seu cas permet veure que no importa qui mana en un càrtel. Sempre se’l pot substituir. Les organitzacions criminals han evolucionat fins a un nivell d’operació corporativa que té molt a veure amb la globalització i això es detecta també en les rutes del negoci.
En aquest model a gran escala tant li fa qui mani?
Exacte. Sempre hi haurà un relleu. El que compta són les estructures empresarials. El Chapo Guzmán era l’home més buscat per la DEA després de Ben Laden, però els Estats Units ara el tenen pres i el grup de Sinaloa no ha reduït el volum de negoci. Es continua parlant de blanqueig de diners internacional. Fa uns anys a Mèxic es parlava dels grans càrtels i, si els revises, continuen sent els mateixos i, a més, n’han nascut de nous. Però anem al moll de l’os del problema: qui col·labora amb aquestes bandes? Qui les deixa fer? Altres empreses.
Els ‘narcos’ són els reis del mar?
Ho són en part amb l’ajut de les estructures nàutiques formals: navilieres, armadors, tripulacions... Són els reis del mar en l’operació de mercats il·lícits. Quan vaig començar a investigar per escriure el llibre Mares de cocaína, vaig explorar el tràfic a l’Amèrica Llatina. El negoci del mar també abraça el tràfic d’armes i vehicles. I, a Mèxic, els càrtels s’han ficat tant en el negoci del robatori de combustible que fan servir els petroliers per traslladar el cru que roben al golf de Mèxic.
Com ho fan?
Els vaixells treballen per als càrtels, els transporten el petroli. Hi ha una refineria a Tamaulipas amb noranta vaixells identificats que treballen en la indústria petroliera, però fan doble feina: la legal i el transport del combustible robat a la refineria. Però no robat amb una presa clandestina, sinó que són els treballadors els que deixen entrar a carregar-lo. Com ho justifiquen? Amb factures falses com el contraban a les duanes. Després venen el petroli a la mateixa indústria. Hi ha empreses nord-americanes que es van declarar culpables d’haver comprat petroli robat a Los Zetas; després van pagar les multes i ja està. Els sortia més a compte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona