Política

Denúncies de frau en l’inici del recompte de vots a Florida

Trump exigeix aturar el procés i donar el triomf als candidats republicans a senador i governador

El fantasma de les eleccions de l’any 2000 torna a escena i la batalla podria acabar als jutjats

Divuit anys després, totes les mirades dels EUA es tornen a fixar en un recompte de vots a Florida. Tothom recorda encara les escenes de caos que es van produir el 2000, quan George W. Bush va aconseguir el primer mandat presidencial després d’un intercanvi de demandes judicials per un grapat de vots que van arribar al Suprem.

Ara, l’estret marge de victòria dels candidats republicans en les eleccions de mig mandat de dimarts passat per accedir als càrrecs de senador i governador ha activat de manera automàtica el recompte de vots als 67 comtats de l’estat, així com les acusacions sense base i les denúncies judicials. Els estirabots i els insults més punyents són entre el republicà Rick Scott, actual governador de Florida, i el demòcrata Bill Nelson, que vol conservar el seu escó al Senat. La diferència de vots entre tots dos s’està escurçant; en l’últim recompte, no arribava als 13.000 (0,15 punts percentuals de diferència, que, seguint les lleis de Florida, van activar automàticament el recompte). “Nelson està intentant cometre frau electoral per guanyar les eleccions”, denunciava Scott sense aportar cap prova. El republicà ha presentat denúncies davant la justícia contra les autoritats encarregades del recompte en dos estats demòcrates: Palm Beach i Broward, al nord de Miami. “És un mal perdedor”, va rematar Scott sobre el rival. L’equip de Nelson ha respost amb el mateix nombre de demandes al jutjat i ha exigit que es faci un recompte total.

L’altra batalla és per ser governador de l’estat, entre el republicà Ron DeSantis i el demòcrata Andrew Gillum, en què la diferència és de 0,41 punts percentuals a favor del primer. El demòcrata va retirar la seva concessió de la derrota de manera oficial aquest cap de setmana.

La data límit per al recompte és dijous. “Serà impossible”, va advertir el supervisor del recompte a Palm Beach. Si no es compleix, el més probable és que hi hagi una pluja de denúncies, que podrien arribar al Suprem, igual que va passar l’any 2000 entre Bush i Al Gore.

Donald Trump ha hagut de dir-hi la seva. Si durant l’estada a París del cap de setmana ja va advertir sense proves que hi havia un intent de “robatori” en les eleccions a Florida, ahir al matí va exigir que s’aturi el procés de recompte amb noves acusacions. “Les eleccions a Florida s’haurien de declarar a favor de Rick Scott i Ron DeSantis, tenint en compte que han aparegut del no-res grans quantitats de noves paperetes, i moltes han desaparegut o s’han falsificat. Un recompte de vots honest ja no és possible; les paperetes han estat infectades massivament”, va assegurar sense demostrar res.

Les de Florida no són les úniques eleccions que encara no tenen guanyador. També és el cas d’Arizona, on la candidata demòcrata al Senat està augmentant a poc a poc l’avantatge; a Geòrgia, la cursa per ser governador s’està enfangant amb demandes judicials i, mentrestant, el candidat republicà, autodeclarat vencedor, ja està fent el trasllat a la residència oficial.

LA XIFRA

0,5
punts percentuals
és la diferència que activa de manera automàtica el recompte de vots a Florida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona