Política

Merkel s’uneix a la defensa d’un exèrcit europeu

La cancellera dona suport al pla de França de reforçar la cooperació militar dins la Unió Europea

Reconeix els errors comesos en la seva gestió dels refugiats, però no en la de la crisi del deute

L’eix francoalemany aposta per la creació, a llarg termini, d’un exèrcit europeu. Tot i trobar-se en hores baixes, la cancellera Angela Merkel va demostrar, ahir, la bona sintonia amb el president francès, Emmanuel Macron, defensant davant de l’eurocambra els seus plans per avançar en la cooperació militar de la Unió Europea (UE). Subratllant la solidesa de l’aliança que sosté el bloc, Merkel va llançar un missatge d’unitat al president nord-americà, Donald Trump, que havia piulat dures crítiques contra Macron per aquesta proposta.

El llarg mandat de Merkel –amb data de caducitat el 2021– ha estat marcat pel seu rol en la crisi de la zona euro i l’arribada de refugiats, però l’element més destacat al seu discurs d’ahir al Parlament Europeu va ser la qüestió militar. La cancellera va proposar la creació d’un Consell de Seguretat europeu i una força d’intervenció ràpida que posi les bases perquè “algun dia” hi hagi un “veritable exèrcit europeu”. La majoria d’estats de la UE ja tenen una cooperació en defensa en el marc de l’OTAN, en què també participen els EUA, principal finançador. Per això, la líder alemanya va defensar que la nova força militar seria només “un complement” a l’Aliança Atlàntica.

Però més enllà d’una visió de futur sobre com s’hauria d’articular una política de defensa realment comuna a la UE, amb aquest pronunciament Merkel va deixar clar que està en el mateix vaixell que Macron després de les punyents afirmacions de Trump a les xarxes socials.

Poques hores abans del discurs, el líder estatunidenc va exigir al francès que “pagui” per l’OTAN abans de muntar el seu propi exèrcit. “Estaven començant a aprendre alemany a París quan van arribar els EUA”, va dir Trump a Twitter, reivindicant el seu paper en la defensa del Vell Continent durant les dues guerres mundials.

Reacció tardana

Merkel va passar de puntetes pel tema que més mala fama li ha donat a Europa: la gestió de la crisi financera. La cancellera reencarnada en el símbol de l’austeritat fiscal ahir pràcticament només va enumerar la crisi del deute com “un dels reptes” de la UE. Sí que va reconèixer una derrota: la mala gestió de la crisi dels refugiats. Va admetre que el seu govern va “entendre massa tard” que era una qüestió que “també afectava la resta” de socis europeus.

LES FRASES

Un exèrcit europeu demostraria al món que entre els països d’Europa mai més hi pot haver guerra
Vam trigar massa a entendre que [la gestió de la crisi dels refugiats] és una tasca europea de tots
L’egoisme i el nacionalisme no han de prevaldre mai més a Europa
Angela Merkel
CANCELLERA ALEMANYA

Trump: “No hi ha cap país més nacionalista que França”

Redacció

A Donald Trump no li va caure gens bé que Macron defensés un exèrcit europeu coincidint amb la seva arribada a París pel centenari de l’Armistici, ni que critiqués públicament el seu America first i, ahir, s’hi va tornar a Twitter. Li va recordar que els EUA van salvar França durant les dues guerres mundials: “Estaven començant a aprendre alemany a París abans que arribessin els EUA”, va ironitzar, i va atribuir la proposta d’un exèrcit europeu a un intent de Macron de desviar l’atenció sobre “ la seva baixa popularitat” . “Per cert –hi va afegir–, no hi ha cap país més nacionalista que França.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona