Política

Torra viatja a Euskadi per reunir-se amb Urkullu i Otegi

La primera trobada entre el president del Govern i el lehendakari servirà per comprovar com estan les relacions entre els dos executius

El president de la Generalitat, Quim Torra, viatja aquest dimecres al matí a Euskadi per mantenir diverses trobades. En primer lloc, serà entrevistat a EiTB (12:00), i a les 14:30 mantindrà un dinar de treball amb el lehendakari, Iñigo Urkullu, al Palau d’Ajuria Enea (Vitòria-Gasteiz). Serà la primera reunió entre els dos presidents, que servirà per comprovar com estan les relacions entre els dos executius. Un cop finalitzi la trobada Torra i Urkullu faran una compareixença conjunta davant la premsa. A les 17:15 el president del Govern es reunirà amb representants de la plataforma Demokrazia Bai, a Donostia. A les 18:45 Torra es reunirà amb el coordinador general de Bildu, Arnaldo Otegi, al Palau de Congressos Kursaal, on pronunciarà la conferència ’Catalunya: sobirania, democràcia i llibertat’ a partir de les 19:00.

Torra, que marxarà de Barcelona a Euskadi avui al matí, es reunirà per primera vegada amb Urkullu, després que s’emplacessin a l’agost a reunir-se -sense tancar cap data. El lehendakari ja es va reunir amb l’antecessor de Torra al càrrec, Carles Puigdemont, el juny del 2017 a Palau. La trobada té lloc dos dies abans que el president de la Generalitat es reuneixi amb els grups parlamentaris al propi Palau per parlar del futur de Catalunya. Fonts governamentals apunten que la reunió d’aquest migdia servirà per veure en quin punt estan les relacions entre la Generalitat i el govern basc, sobretot un any després que Urkullu intentés desactivar la declaració d’independència fent de mediador entre l’executiu de Puigdemont i la Moncloa.

Reunió amb Otegi

La segona trobada rellevant serà a la tarda ja a Donostia, on Torra es reunirà amb Otegi, un dels màxims representants de l’esquerra abertzale. El coordinador general de Bildu -que assistirà a la conferència del Kursaal- va plantejar dissabte passat al programa ’FAQS’ de TV3 que els partits sobiranistes i independentistes bascos, gallecs i catalans -des del PNB a la CUP- formessin llistes unitàries per concórrer junts a les properes eleccions europees, així com a les espanyoles.

Otegi també ha estat notícia els darrers dies després de reunir-se amb Puigdemont a Waterloo, i també perquè el Tribunal Europeu dels Drets Humans va donar la raó al dirigent d’EH Bildu en dictaminar que l’Audiència Nacional espanyola va violar el seu dret a un judici just.

Conferència al Kursaal

Finalment, Torra pronunciarà una conferència al Kursaal de Donostia organitzada per l’entitat Gure Esku Dago -”és a les nostres mans”, en basc-, una plataforma cívica fundada el 2013 que vol activar el procés polític basc i que s’emmiralla en l’ANC. Precisament Donostia celebrarà aquest diumenge una consulta sobre el dret a decidir d’Euskadi -convertint-se així en la primera capital del país a dur-la a terme-, sota la pregunta: “Vols que la ciutadania basca decideixi el seu futur polític per si mateixa i lliurement?”. El mateix diumenge es faran consultes simultànies en d’altres municipis d’Euskal Herria.

A la conferència del Kursaal hi assistirà una delegació independentista catalana, encapçalada per la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie; i del vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri. També hi aniran els diputats de JxCat Albert Batet, Eduard Pujol i Aurora Madaula; els líders d’ERC a Madrid, Gabriel Rufián i Joan Tardà; i la secretària nacional de la CUP Aina Delgado.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona
política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona
orient mitjà

Israel exigeix sancions contra l’Iran pel seu programa de míssils

barcelona
política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona
política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona