Política

El degoteig de dimissions al govern de May colpeja l’estabilitat de l’executiu

Dominic Raab i altres membres del gabinet presenten la seva renúncia poques hores després de donar llum verda a l’esborrany del Brexit

La primera ministra intervé a la Cambra dels Comuns per defensar l’acord

El degoteig de dimissions que s’ha viscut en les darreres hores colpeja el Govern de Theresa May mentre la responsable de l’executiu britànic intervé aquest dijous a la Cambra dels Comuns per defensar l’acord amb Brusel·les.La secretaria de Estat del Brexit, Suella Braverman, i Anne-Marie Trevelyan, un càrrec menor del ministeri d’Educació han estat les darreres que s’han sumat a les renuncies de la ministra de Treball, Esher McVey, del ministre britànic pel Brexit, Dominic Raab, i el secretari d’Estat per Irlanda del Nord, Shailesh Vara. Es complica doncs l’estabilitat del Govern britànic en un moment clau.

Braverman ha indicat que el punt definitiu que l’ha fet prendre la decisió d’abandonar l’executiu ha estat la frontera amb Irlanda del Nord. En una carta feta pública aquest dijous al matí, McVey assegura a May que el principi d’acord pel Brexit presentat dimecres a la nit davant de tot el gabinet “no fa honor al referèndum”.

“No hi ha tasca més important per aquest govern que complir amb la decisió del Regne Unit d’abandonar la Unió Europea. És una qüestió de confiança. És sobre el futur del nostre país i la integritat de la nostra democràcia”, assegura McVey a la carta.

A més, la ministra de Treball retreu a May el vot de confiança que part del seu govern va donar-li després de la reunió a Chequers fa uns mesos. “Fins i tot després de Chequers, quan vostè sabia que jo compartia preocupacions de nombrosos companys, vaig creure que encara podíem treballar de forma col·lectiva per fer honor a la voluntat del poble britànic i assegurar un bon resultat pel futur del nostre país”, afirma, sentenciant que l’acord de dimecres “no ho aconsegueix”.

Per altra banda, McVey recorda a la primera ministra que les propostes sotmeses al gabinet en la reunió d’ahir a Downing Street “seran aviat jutjades pel país sencer” i adverteix que l’acord voldrà dir “entregar 39.000 milions de lliures a la Unió Europea a canvi de res”. “No aconseguirem recuperar el control, entregarem el control a la UE”, conclou, afegint que el contingut acordat en el text de més de 500 pàgines “amenaça la integritat del Regne Unit”.

Cau el ministre del Brexit

El ministre britànic per a la sortida de la Unió Europea (UE), Dominic Raab, també ha anunciat la seva dimissió per desacords amb el pacte preliminar del Brexit consensuat amb Brusel·les per la ministra, Theresa May. “No puc en consciència donar suport als termes proposats pel nostre acord amb la UE”, ha afirmat al seu compte de Twitter, a on també ha expressat el seu respecte per la cap del govern conservador.

Raab, que va accedir a aquest càrrec després de la dimissió de David Davis el passat juliol, s’ha ocupat del darrer tram de les negociacions amb la UE i fins ara havia donat suport al pla governamental. A la seva carta de dimissió, el polític diu que no pot donar suport primer perquè “el règim regulatori proposat per a Irlanda del Nord planteja una amenaça molt real per a la integritat del Regne Unit” i segon perquè no pot acceptar que la clàusula de seguretat per evitar la frontera en Irlanda sigui “indefinida”.

Renuncia de Shailesh Vara

El primer d’anunciar la seva renúncia ha estat Shailesh Vara, secretari d’Estat per Irlanda del Nord del govern britànic. “Ho faig amb tristesa però no puc acceptar l’Acord de Retirada amb la Unió Europea”, ha explicat en una carta. “L’acord que se’ns ha posat damunt la taula deixa el Regne Unit a mig camí sense un límit de temps sobre quan finalment serà una nació sobirana”, lamenta el secretari d’Estat.

“Som una nació orgullosa”, afegeix, assegurant que és un dia “trist” quan el Regne Unit es veu “reduït” a acceptar normes d’altres estats que no vetllen pels seus millors interessos. “Podem i hem de fer-ho millor”, sentencia en la carta de renúncia.

Sobre el pla de contingència recollit en el principi d’acord sobre Irlanda del Nord, el secretari responsable fins avui d’aquest àmbit expressa dubtes. Si bé afirma que veu amb bons ulls que no hi hagi una “frontera dura” a l’illa, qüestiona que Irlanda del Nord pugui estar subjecte a normes diferents que la resta del país. “La integritat econòmica i constitucional del Regne Unit s’ha de respectar”, conclou.

May a la Cambra dels Comuns

La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, ha assegurat aquest dijous que la clàusula de seguretat per evitar una frontera en la illa d’Irlanda era inevitable i ha apuntat que “hagués format part de qualsevol acord”, en una compareixença a la Cambra dels Comuns. Davant de les crítiques rebudes, May ha dit que l’esborrany de l’acord consensuat amb Brusel·les és “més ambiciós” que els pactes que tenen altres països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona