Política

May alerta de les “conseqüències” que tindria no respectar l’acord

La lliura esterlina i la Borsa de Londres han patit una forta caiguda

La primera ministra britànica, Theresa May, ha advertit aquest dijous que si el Regne Unit rebutja el principi d’acord sobre el Brexit aconseguit amb Brussel·les, es poden produir “conseqüències” desconegudes. “Hem d’estar units per a defensar l’acord que ahir va aprovar el Govern”, ha dit May en una roda de premsa a la porta de la seva residència oficial de Downing Street.

En referència als membres del gabinet que han dimitit, May ha indicat que entén que alguns dels seus col·legues hagin obtingut “conclusions diferents” sobre el rumb que ha de seguir el país i els ha agraït els seus serveis. Una sèrie de dimissions en l’Executiu de la primera ministra britànica, Theresa May, ha elevat el temor al fet que el Regne Unit es vegi abocat a trencar amb la Unió Europea (UE) el març vinent sense haver arribat a formalitzar un tractat de sortida.

El pla de contingència per evitar una frontera dura amb Irlanda del Nord és el punt més conflictiu de l’acord perquè, si s’apliqués, suposaria el seu alineament en alguns àmbits del mercat únic europeu, una situació que els líders conservadors britànics que s’han revoltat contra May veuen com una “amenaça” per a la integritat territorial del Regne Unit. A l’espera d’un acord definitiu per resoldre el problema, la solució provisional acordada per a després del període transitori és crear un “territori únic duaner” entre la UE i el Regne Unit i que, a més, Irlanda del Nord quedi alineada en algunes qüestions amb el mercat comú europeu.

De la mateixa manera que amb Irlanda del Nord, Gibraltar també ha tingut un annex a part en l’esborrany d’acord de sortida. En concret, Espanya i el Regne Unit han negociat condicions específiques per aquest territori al sud de la península Ibèrica sobre els drets dels ciutadans, el tabac, l’aviació, els impostos, la policia i duanes, entre d’altres.

Les turbulències que ha provocat en el Regne Unit el preacord del Brexit han sacsejat aquest dijous a la lliura esterlina, que perdia aquesta tarda un 1,72% enfront de l’euro, i la Borsa de Londres, on els bancs i les constructores també han patit fortes caigudes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa descarta ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona