Política

Flandes ordena el retorn a Bèlgica del delegat a Espanya

El ministre-president Geert Bourgeois reclama a Madrid que “reinici les relacions diplomàtiques” però l’Estat només es planteja reconsiderar-ho si hi ha “gestos”

Flandes ha ordenat el retorn a Bèlgica del seu representant davant l’Estat espanyol després que el ministre d’Afers Exteriors espanyol, Josep Borrell, retirés el seu estatus diplomàtic fa prop d’un mes. El ministre-president de Flandes, Geert Bourgeois, ha decidit enviar cap a Bèlgica el delegat del seu govern a Madrid, André Hebbelinck, per “encoratjar” Espanya a què reiniciï les relacions diplomàtiques, segons ha explicat Bourgeois en una entrevista al diari flamenc ’De Standaard’ i han confirmat fonts del seu gabinet a l’ACN. Per altra banda, fonts diplomàtiques espanyoles han assegurat que l’Estat només reconsideraria retornar l’estatus diplomàtic al delegat flamenc si hi ha “gestos” per part de Flandes.

“No té sentit mantenir el nostre representat allà”, ha dit en l’entrevista Bourgeois, argumentant que a Madrid Hebbelinck només pot quedar-se com a treballador de l’ambaixada belga sense poder exercir les funcions de representació diplomàtica. “Quan enviem a algú (a un altre país) és perquè faci la seva feina completament”, ha defensat. Tanmateix, el govern flamenc no dóna per tancada la plaça diplomàtica a Madrid.

“Vull deixar clar als espanyols que la seva reacció està totalment infundada”, ha criticat Bourgeois en l’entrevista a ’De Standaard’. Amb tot, el ministre-president ha assegurat que està disposat a donar “explicacions” als espanyols i espera que tot plegat es pugui “aclarir”.

Espanya defensa la decisió de Borrell

Fonts diplomàtiques espanyoles, però, han insistit que un cop presa la decisió de retirar l’estatus a Hebbelinck “no és per canviar-la al cap de quatre dies”. L’única opció que han apuntat que podria revertir-ho és si hi ha “gestos” per part de Flandes, com ara algun tipus de declaració política dient que “hi ha coses que no procedeixen”, en relació a les paraules del president del parlament flamenc Jan Peumans, que va criticar Espanya per tenir “presos polítics”.

Encara sobre la decisió de Borrell, les mateixes fonts han defensat que Exteriors ha estat “prudent” i han assenyalat que s’hauria pogut optar per una mesura més dràstica com ara la de declarar persona non grata a Hebbelinck. “Va haver-hi diversos tocs d’atenció, i tot i haver-hi declaracions repetidament de Peumans es va optar per la fórmula de retirar l’estatus diplomàtic”, han defensat. Espanya va convocar fins a quatre vegades l’ambaixador belga a Madrid abans d’adoptar la mesura, segons les mateixes fonts.

Reunió Bourgeois-ambaixadora espanyola

Malgrat els últims episodis en la crisi diplomàtica tant Bourgeois com l’ambaixadora espanyola a Bèlgica, Beatriz Larrotcha, segueixen disposats a reunir-se, segons ha pogut saber l’ACN. Amb tot, hi ha diferents versions sobre el motiu pel qual encara no s’ha celebrat la trobada, proposada fa unes setmanes per part del ministre-president flamenc. Des de l’ambaixada mantenen que les portes segueixen obertes i que s’ha respost de forma positiva a les peticions del gabinet de Bourgeois. No diuen el mateix, però, des del mateix gabinet.

“Repetidament hem convidat l’ambaixadora espanyola, malauradament encara no hem rebut cap resposta positiva a les invitacions”, han apuntat fonts governamentals flamenques a l’ACN, matisant que segueixen mirant de concretar la cita.

Un dels motius tindria a veure amb el format de la reunió, ja que des de l’ambaixada es neguen a ser “convocats” i aposten per una trobada a la mateixa ambaixada o en un entorn més neutral.

Així, la trobada bilateral continua suspesa, després que Borrell retirés a l’octubre l’estatus diplomàtic al delegat de Flandes a Espanya per les crítiques del president del parlament flamenc a l’Estat per la situació dels independentistes empresonats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona