Política

Cristians visibles al PSC

Militants creients s’organitzen com a sectorial per ser en els debats sobre religió i església

Defensen el paper mediador de l’Església en el conflicte polític i en la unitat civil

Un grup de militants socialistes que comparteixen fe acaben de crear el Grup de Cristians del PSC, un corrent que es convertirà en una nova sectorial del partit que vol bastir ponts entre socialistes i creients. Majoritàriament són catòlics, però també n’hi ha de protestants. La iniciativa va néixer espontàniament, en actes del partit, a partir de converses informals entre persones conegudes que se sabien religioses. “Fa dos o tres anys que en parlem”, explica Jordina Sabaté, coordinadora del grup. Va ser al març que quatre persones van decidir formalitzar-lo i parlar amb militants interessats. Paral·lelament, al juny, Sabaté i un altre company van ser elegits membres de la coordinadora federal de Cristians Socialistes (PSOE). Al juliol feien una reunió d’una trentena de persones i van fer el pas de parlar amb la direcció del PSC, de la qual asseguren que van rebre carta blanca.

Dimarts passat van fer l’acte de presentació a la militància a la seu del PSC, al casal Joan Raventós del Poblenou. Hi van convidar Juan Carlos González, coordinador general del grup de cristians del PSOE, que funciona de fa més de vint anys. Però també el degà de la Facultat de Comunicació Blanquerna i president del consell editorial de Catalunya Religió, l’històric socialista Josep Maria Carbonell, perquè expliqués que la iniciativa “no és un bolet sinó que hi ha una tradició al partit”. El grup del PSOE va néixer des del País Basc amb la integració dels cristians d’Euskadiko Ezkerra al PSE. Quan la Conferència Episcopal Tarraconense va aprovar el 1985 el document Arrels cristianes de Catalunya, el PSC va decidir prendre partir i es va formar un grup per redactar la resposta que va acabar organitzant-se. A més d’activitats de la Fundació Rafael Campalans, Sabaté recorda que “sempre es feia un acte amb cristians a les campanyes de Pasqual Maragall”. Sabaté reivindica referents com Jordi Llimona i defensa que, tot i que el socialisme i el cristianisme comparteixen valors de justícia social, igualtat, solidaritat, feminisme i internacionalisme, “sovint estan desconnectats”. La coordinadora hi afegeix que “la Conferència Episcopal Espanyola no ajuda gaire a bastir ponts, però, afortunadament, la catalana és més plural i té un altre tarannà”. Per al grup també és important fer visible que hi ha militants cristians: “Un percentatge elevat de vots del PSOE i el PSC és catòlic.”

El grup vol aportar al debat del partit els seus punts de vista sobre la religió a l’escola, la mort digna, la joventut i la religió, la immatriculació de béns de l’Església, però també ajudar en les polítiques per als desafavorits, les llistes d’espera sanitàries, l’escola pública, els serveis bàsics i la renda garantida de ciutadania. Respecte al conflicte nacional, Sabaté admet que comparteixen la visió del PSC que “el primer diàleg que cal fer és Catalunya endins per superar la dicotomia de bons i dolents, que no porta enlloc”. No comparteix la presó preventiva dels líders catalans, admet que la justícia requereix una “reforma a fons” però confia que “actuï justament” i defensa la mediació de l’Església.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona