Política

Un 6% de participació fins al migdia en la consulta sobiranista de Donostia 

Els organitzadors consideren que es tracta “d’un pas significatiu i un assaig eficaç amb vista als escenaris futurs possibles”

Diferents representants polítics de Catalunya estan exercint “d’observadors” del procés electoral

La participació en la consulta sobiranista organitzada aquest diumenge per Gure Esku Dago a Sant Sebastià, la primera capital basca en la qual té lloc un acte d’aquest tipus, ha assolit un 6,17% fins a aquest migdia, xifra que a Irún (Guipúscoa) s’ha situat en el 4,23%.

Responsables de Gure Esku Dago han facilitat les dades de participació d’aquestes consultes en un acte celebrat en el Bulevard de Sant Sebastià, on han explicat que, fins a les 12.30 hores d’avui, a Donostia havien votat un total de 9.904 persones de les 160.457 amb dret a vot, mentre que a Irún ho havien fet 2.265 sobre un cens de 53.435.

A més d’aquestes dues ciutats, les dues més imports de Guipúscoa per nombre d’habitants, durant la jornada d’avui també estan tenint lloc altres consultes en les localitats biscaïnes de Zalla, amb un 6,88% de participació fins al migdia; Balmaseda amb un 7,09%, i Alonsotegi amb un 7,78%.

En el primer d’aquests municipis han votat fins a aquella hora 498 persones sobre un cens de 7.229, en la segona 468 de 6.596, i en la tercera 194 de 2.493, segons dades facilitades per Gure Esku Dago.

D’aquesta manera, els votants que han passat per les urnes instal·lades per la plataforma a favor del dret a decidir en el conjunt de les cinc poblacions han assolit fins al moment la xifra de 13.329 persones, obri un total de 230.210 amb dret a participar en aquestes consultes a partir dels 16 anys.

Durant l’acte celebrat al Bulevard donostiarra el portaveu de Gure Esku Dago, Anjel Oiarbide, ha explicat que el “valor” de les consultes organitzades per la seva plataforma “va més enllà dels números i dels percentatges” i ha insistit que el fet que no siguin vinculants ni oficials “no treu perquè siguin un pas significatiu i un assaig eficaç amb vista als escenaris futurs possibles”.

A l’esdeveniment han acudit diferents representants polítics que estan exercint durant la jornada la labor “d’observadors” del procés electoral, com els membres d’ERC Joan Tardà i Gabriel Rufián; el portaveu adjunt de Junts per Catalunya, Eduard Pujol; la representant de la CUP Aina Delgado; la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, i el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, entre d’altres.

En declaracions als periodistes, Joan Tardà (ERC) ha destacat l’”anhel” de les formacions nacionalistes basques i catalanes per veure els dos territoris “lliures” per mitjà del “dret a decidir” que “altres nacions han exercit”.

Eduard Pujol (JxCat), de la seva banda, ha afirmat que “la papereta electoral no pot ser considerada una arma de violència perquè és una expressió rotunda i radical de democràcia” cosa que, segons ha dit, “han d’entendre tots els ciutadans, pensin com pensin”.

Aina Delgado ha traslladat el “suport” de la CUP a les consultes organitzades per Gure Esku Dago perquè, segons ha comentat, “són un salt qualitatiu rellevant” i “un pas clau per poder exercir el dret a l’autodeterminació”.

Elisenda Paluzie, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, ha insistit en la “importància” d’aquesta jornada perquè les consultes sobiranistes arriben a “una gran ciutat” com Sant Sebastià, en la que, segons ha comentat, “és més difícil donar a conèixer aquest tipus de moviments populars quan no es compta amb la complicitat dels grans mitjans de comunicació”.

Finalment, el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha dit que la “mobilització popular” resulta “imprescindible” perquè “és el que espanta a l’Estat espanyol”.

Està previst que les urnes instal·lades per Gure Esku Dago tanquin a les 20.00 hores, després del que, sobre les 22.00 hores, es donaran a conèixer els resultats definitius de les consultes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel ataca el centre de Gaza amb el sistema hospitalari a la vora del col·lapse

barcelona
estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona
política

Fiscalia del T. de Comptes desatén l’amnistia i reclama l’1-O als governs de Mas i Puigdemont

barcelona
Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec

barcelona
política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona
política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona