Política

Tensió per la presència de la caravana de migrants a la frontera amb els EUA

Centenars de mexicans protesten contra l’arribada de centreamericans a Tijuana

Les autoritats nord-americanes tanquen el pas fronterer de San Diego

La caravana de migrants que fa mesos que va sortir d’Hondures, el Salvador i altres països centreamericans està encallada a la ciutat mexicana de Tijuana, a la frontera amb els Estats Units, on diumenge hi va haver una manifestació en contra de la seva presència i una altra de suport.

Centenars de ciutadans de Tijuana es van aplegar al voltant del monument dedicat al líder asteca Cuauhtémoc, on, equipats amb banderes mexicanes, van cantar l’himne nacional del país i van cridar “Fora, fora” a les prop de 3.000 persones arribades dels països del sud de Mèxic, especialment d’Hondures. Els manifestants, que van qualificar la presència dels migrants d’“invasió”, van denunciar que els seus impostos serien utilitzats per fer-se càrrec del grup. Alguns manifestants es van enfrontar a la policia i la majoria demanaven a les autoritats mexicanes que enviessin els migrants al seu país.

A uns metres de la manifestació, una desena de residents a Tijuana es van aplegar per contrarestar la manifestació i donar suport als migrants centreamericans amb pancartes, com una que deia: “La infantesa no té fronteres.”

La tensió en aquesta ciutat ha anat en augment des de l’arribada ara fa uns dies d’una caravana que ja fa mesos que es va posar en marxa. Des d’aleshores, el president dels Estats Units, Donald Trump, ha advertit en reiterades ocasions que no deixarà passar els “invasors”, que el govern nord-americà calcula que aviat arribaran a les 10.000 persones.

Els agents de fronteres nord-americans només recullen un centenar de demandes d’asil al dia al punt fronterer de Tijuana amb San Diego, davant l’exasperació dels sol·licitants. L’Oficina de Duanes i Protecció Fronterera (CPB) dels Estats Units, a més, va tancar ahir el pas fronterer de San Ysidro, que uneix San Diego (EUA) i Tijuana (Mèxic), per col·locar-hi “materials de reforçament”. La mesura és “temporal” i no afecta el trànsit dels Estats Units cap a Mèxic. El pas internacional de San Ysidro rep prop de 50.000 vehicles i 25.000 vianants diàriament i no se sap encara quan es reobrirà.

Fa una setmana, les tropes nord-americanes van tancar el pas en tres dels 26 carrils per a vehicles de San Ysidro per instal·lar-hi murs de contenció i filferro, en previsió de l’arribada de la caravana de migrants.

L’arquebisbe del Canadà obre la porta del seu país

L’arquebisbe del Canadà, Leonardo Marin-Saavedra, va plantejar ahir a la caravana de migrants centreamericans de la ciutat de Tijuana, fronterera amb els Estats Units, la possibilitat de ser acceptats al seu país si es donen les condicions que exigeix el govern canadenc. El sacerdot catòlic, d’origen colombià, va explicar que, per facilitar que els viatjants arribin al Canadà, es podria crear un pont aeri entre Mèxic i aquest país per mar. El trasllat es podria fer en vaixell fins a Vancouver o bé es podria demanar permís als EUA per passar via terrestre amb autobusos. El religiós va admetre, però, que aquesta possibilitat era complicada. Segons Marin-Saavedra, diverses organitzacions s’encarregaran d’enviar un projecte al primer ministre canadenc, Justin Trudeau, per veure si és possible que el seu país accepti un grup d’integrants de la caravana. L’arquebisbe els va advertir que no es “facin il·lusions”, però els va dir que “tinguin fe”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi al final de la campanya basca

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA rebutgen l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA